Gemeen kan heel leuk zijn

Alle kinderen, een ABC van gemene versjes – Anke Kuhl & Martin Schmitz – Kuhl – Vertaling Lida Dijkstra – Luitingh – Sijthoff – 52 blz.

alle-kinderenLeedvermaak staat nog altijd aan de top van alle vermaken. Kijk maar op YouTube en ook allerlei televisieprogramma’s zijn gebaseerd op uitlachen van de ander. In een kinderboek kun je nog verder gaan dan in de werkelijkheid, want als een kind echt van de duikplank op het beton duikt, dan lacht niemand. In Alle kinderen, een ABC van gemene versjes mogen kinderen de grootste ongelukken krijgen en omdat het maar op papier is, kunnen we er hartelijk om lachen.

“Alle kinderen springen in het water.
Behalve Yvon, die landt op het beton.”

Het is natuurlijk verleidelijk om veel te citeren uit dit boek, maar er staan maar zesentwintig korte versjes in, dus dat zou teveel weggeven. Jonge kinderen kunnen aan de hand van dit ABC-boek het alfabet leren. De rijmpjes zijn uit het Duits vertaald door Lida Dijkstra en ze heeft de humor over het algemeen goed kunnen overbrengen. Hoewel het maar korte versjes zijn, zal dat toch niet eenvoudig geweest zijn. De tweeregelige versjes worden ondersteund door de aantrekkelijke, ruimtelijke illustraties in pasteltinten van Anke Kuhl. Telkens is er een groep kinderen te zien, waarvan er één de klos is.

hel

“Alle kinderen staan voor de hemelpoort.
Behalve Mel, die gaat naar de hel.”

De versjes verlopen allemaal volgens hetzelfde stramien en voor oudere kinderen is het leuk om te proberen er een te maken met hun eigen naam.
Bijvoorbeeld:

“Alle kinderen krijgen cadeaus van de Sint.
Behalve Pieter, die krijgt op zijn sodemieter.”

Of

“Alle kinderen spelen fijn in de rivier.
Behalve Wil, die is de maaltijd van een krokodil.”

Voor de goede orde, deze laatste twee verzon ik. Kortom, Alle kinderen, een ABC van gemene versjes, is een boek waar iedereen zich nog lang mee kan vermaken. Ook leuk om in klasverband te gebruiken!

Pieter Feller

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!