Genesis, maar dan naar de hand van Muis

Hoe Muis de wereld schiep – Hans Melissen – Syrah – 88 blz.

Hoe Muis de wereld schiepIn den beginne was er alleen Muis. En Muis vond het maar saai in het donker. Hij was alleen en zag niets. Daar moest verandering in komen. Door heel hard na te denken schiep hij stukje bij beetje de wereld. Net zoals beschreven in de Bijbel.
Hoe Muis de wereld schiep is een werkelijk prachtig boek met lieve, mooie en ook wel ontroerende illustraties. Het vertelt het verhaal van een eenzaam muisje. Door zijn denkvermogen komt er steeds iets bij in zijn wereld. Eerst het licht, dan land, water, bergen, de natuur en ook de dieren. Hij ontdekt de zon, de maan en de sterren en elke dag krijgt een naam. Die verzint hij door te denken aan wat er die hele dag gebeurd is.

Langzaam maak je kennis met de dieren, die het dichtst bij hem staan. De geniepige slang, het schattige muisje dat een vrouwtje vindt. Muis geeft adviezen en ook goede raad. Maar wat gebeurt er als daar niet naar geluisterd wordt?
Amber Bos, die zorg droeg voor tientallen prachtige illustraties, weet hier ook heel goed een beeld van te scheppen. Mede door haar pakkende tekeningen is het boek een waardevol cadeau!

Hans Melissen vertelt het verhaal op een speelse manier. Het is een mooi voorleesboek voor (naar mijn mening!) wat oudere kinderen – bovenbouw basisonderwijs. Melissen gebruikt geen kindertaal, maar vrij serieuze en soms best moeilijke woorden (voor een kind). Helaas is de interpunctie niet overal even correct, maar daar val je als lezer vast niet snel over. Wat wel jammer is, zeker wanneer een kind het boek zelf zou lezen, zijn de erg lange zinnen. Door het schaarse gebruik van komma’s leest dit lastiger.

Niettemin is het boek mooi, leuk en leerzaam en wordt het scheppingsverhaal op een bijzonder fijne, interessante manier verteld. De tekst wordt op het juiste moment afgewisseld met een illustratie, zodat de aandacht even van de vertelling af kan glijden. Een waardevol boek, ook voor scholen, die op deze manier een begin kunnen maken met vertellingen over het ontstaan van de aarde volgens de Bijbel.

Kirstin Rozema

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!