Geschiedenis met Lego geïllustreerd

Van Kapers tot Ketters: Lego-verhalen uit de Gevangenispoort – Wilma Degeling & Hans Flier – Uitgeverij Munuet – 86 blz.

Eeuwenlang werden er mensen opgesloten in de Gevangenpoort in Den Haag. Wie zaten er vast en waarom? Hoe gingen de verhoren? Werd er echt gemarteld om mensen tot een bekentenis te dwingen? Welke straffen deelden de rechters uit? En wist er wel eens iemand te ontsnappen? In dit boek zijn tien verhalen over ‘bewoners’ van de Gevangenpoort verzameld en in LEGO-figuren en -steentjes uitgebeeld. Verhalen over bijvoorbeeld valsemunters en dieven. Verhalen over de bekende Gebroeders De Witt, maar ook over een dienstmeisje en gestrande kapers.

Het boek wordt door de uitgeverij neergezet als een boek voor negen plussers, maar waarschijnlijk kunnen jongere kinderen er ook wel plezier aan beleven, als je als ouder even helpt. Je kunt bijvoorbeeld de verhalen voorlezen en de kinderen de plaatjes laten onderzoeken. Sommige onderwerpen zijn misschien wel wat eng voor de kleintjes, maar plaatjes van Lego verzachten dat al snel.

Van Kapers tot Ketters bevat veel mooie, heldere kleurenfoto’s. De auteurs hebben alle taferelen zelf in elkaar gezet, dus deze foto’s zijn absoluut een pluspunt. Er is veel te zien, er gebeurt van alles op de plaatjes. De foto’s zijn zeker geslaagd.

Helaas is de tekst iets minder geslaagd. De tien verhalen zijn erg samenvattend geschreven, en dat leest niet altijd even lekker. Als ik zelf de keuze zou hebben, had ik denk ik één verhaal of enkele verhalen uitgekozen om die te behandelen. Dan krijgt ieder verhaal de aandacht die het verdient, en kun je meer meegesleept worden in de levens van de hoofdpersonen. Ieder hoofdstuk begint namelijk met een kleine, verhalende alinea, en dat zijn eigenlijk mijn favoriete stukjes. Het lijkt meer te gaan om de bijbehorende foto’s, waarop de auteurs zo veel mogelijk verschillende dingen wilden laten zien, dan om de verhalen zelf. Dat is jammer, maar ergens ook wel weer begrijpelijk. Het is natuurlijk leuk om zoveel mogelijk verschillende de taferelen te maken en te laten zien. De vele foto’s maken een hoop goed.

Afwisselend met de korte verhalen, zijn er informatieve stukjes tekst. Hoe ziet de Gevangenispoort eruit? Welke ruimtes zijn er? In welke fases is het gebouwd? Welke straffen werden er uitgedeeld? En natuurlijk, hoe zag het proces van het maken van Van Kapers tot Ketters eruit? Deze informatie is best interessant. Daarnaast hebben de auteurs een paar blokken (woordgrap, niet expres) toegevoegd waarin de lezer wordt gevraagd om eens na te denken over bepaalde kwesties. Bijvoorbeeld: Waarom zitten er zulke prachtige Delfts blauwe tegeltjes op de muur in de Pijnkelder? Ja, denk daar maar eens over na!

Felice Beekhuis

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!