Geschiedenis met Lego geïllustreerd

Van Kapers tot Ketters: Lego-verhalen uit de Gevangenispoort – Wilma Degeling & Hans Flier – Uitgeverij Munuet – 86 blz.

Eeuwenlang werden er mensen opgesloten in de Gevangenpoort in Den Haag. Wie zaten er vast en waarom? Hoe gingen de verhoren? Werd er echt gemarteld om mensen tot een bekentenis te dwingen? Welke straffen deelden de rechters uit? En wist er wel eens iemand te ontsnappen? In dit boek zijn tien verhalen over ‘bewoners’ van de Gevangenpoort verzameld en in LEGO-figuren en -steentjes uitgebeeld. Verhalen over bijvoorbeeld valsemunters en dieven. Verhalen over de bekende Gebroeders De Witt, maar ook over een dienstmeisje en gestrande kapers.

Het boek wordt door de uitgeverij neergezet als een boek voor negen plussers, maar waarschijnlijk kunnen jongere kinderen er ook wel plezier aan beleven, als je als ouder even helpt. Je kunt bijvoorbeeld de verhalen voorlezen en de kinderen de plaatjes laten onderzoeken. Sommige onderwerpen zijn misschien wel wat eng voor de kleintjes, maar plaatjes van Lego verzachten dat al snel.

Van Kapers tot Ketters bevat veel mooie, heldere kleurenfoto’s. De auteurs hebben alle taferelen zelf in elkaar gezet, dus deze foto’s zijn absoluut een pluspunt. Er is veel te zien, er gebeurt van alles op de plaatjes. De foto’s zijn zeker geslaagd.

Helaas is de tekst iets minder geslaagd. De tien verhalen zijn erg samenvattend geschreven, en dat leest niet altijd even lekker. Als ik zelf de keuze zou hebben, had ik denk ik één verhaal of enkele verhalen uitgekozen om die te behandelen. Dan krijgt ieder verhaal de aandacht die het verdient, en kun je meer meegesleept worden in de levens van de hoofdpersonen. Ieder hoofdstuk begint namelijk met een kleine, verhalende alinea, en dat zijn eigenlijk mijn favoriete stukjes. Het lijkt meer te gaan om de bijbehorende foto’s, waarop de auteurs zo veel mogelijk verschillende dingen wilden laten zien, dan om de verhalen zelf. Dat is jammer, maar ergens ook wel weer begrijpelijk. Het is natuurlijk leuk om zoveel mogelijk verschillende de taferelen te maken en te laten zien. De vele foto’s maken een hoop goed.

Afwisselend met de korte verhalen, zijn er informatieve stukjes tekst. Hoe ziet de Gevangenispoort eruit? Welke ruimtes zijn er? In welke fases is het gebouwd? Welke straffen werden er uitgedeeld? En natuurlijk, hoe zag het proces van het maken van Van Kapers tot Ketters eruit? Deze informatie is best interessant. Daarnaast hebben de auteurs een paar blokken (woordgrap, niet expres) toegevoegd waarin de lezer wordt gevraagd om eens na te denken over bepaalde kwesties. Bijvoorbeeld: Waarom zitten er zulke prachtige Delfts blauwe tegeltjes op de muur in de Pijnkelder? Ja, denk daar maar eens over na!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen