Gevoelige onderwerpen in de schijnwerpers

Alles in de stilte โ€“ Kirstin Rozema โ€“ Uitgeverij Ellesy โ€“ 173 blz.

Na een lastige scheiding is Hilde weer in haar geboortedorp gaan wonen. Door toeval komt ze via sociale media in contact met Robert, haar vroegere buurjongen. Robert en Hilde waren goede vrienden, echte maatjes van elkaar. Ze chatten regelmatig en hebben leuke en fijne gesprekken. Dan is het plots stil van Roberts kant en de schok is groot als Hilde het bericht krijgt dat Robert is overleden. Zij had geen idee dat hij ziek was, niets maar dan ook helemaal niets heeft hij daarover gezegd. Als ze hoort dat zij is opgenomen in zijn testament is de verwarring nog groter. En vooral als ze hoort wat hij haar heeft nagelaten. Waarom juist zij, waar heeft zij dit aan verdiend? Tijdens het uitzoeken van het waarom is er behoorlijk wat tegenstand door Roberts ouders en ook daar snapt ze niets van. Zal Hilde deze puzzel kunnen oplossen?

Alles in de stilte is compact opgezet. Korte hoofdstukken, samengestelde zinnen van goede lengte en dit samen met de prettige schrijfstijl van Rozema maakt dat het boek makkelijk en snel leest. Alle hoofdstukken hebben een bijpassende titel. Het boek start met het hoofdstuk ‘Afschuwelijke dagen’. Hilde heeft net gehoord dat Robert overleden is en ze is helemaal van slag. Zo onverwachts en ze begrijpt niet dat Robert haar niets heeft verteld. Ze hadden zoโ€™n goed contact via sociale media, maar dit heeft hij voor haar verborgen gehouden. Door het overlijden van Robert komt Hilde weer in contact met mensen die ze van vroeger kende, zoals de ouders van Robert en zijn beste vriend Lucas. Lucas is degene die over het testament gaat en die ook het waarom weet, maar dit nog niet mag vertellen. Zo komt Hilde in onzekere situaties terecht waarbij vooral het gedrag van Roberts ouders voor veel vraagtekens zorgt.

Door het eerste hoofdstuk sterk te laten beginnen wordt de lezer gelijk het boek ingetrokken. De vele ontwikkelingen die daarna volgen zorgen voor het behouden van de aandacht en geeft ook een vleugje spanning aan het verhaal. Hilde maakt best heftige dingen mee, terwijl ze net haar scheiding aan het verwerken is. Maar juist al die dingen zorgen ervoor dat Hilde steeds steviger in haar schoenen komt te staan en steeds meer zichzelf wordt. Zoals wel vaker het geval is, verliezen mensen in een relatie hun eigen ik en ook Hilde was veranderd tijdens haar huwelijk. Als ze eenmaal meer weet over Robert, komt ze er ook achter dat mensen erg kortzichtig kunnen zijn waardoor ze iemand heel veel pijn kunnen doen en dat enkele praatjes zich tot een heel verhaal kunnen vormen waar de waarheid ver te zoeken is.

Alles in de stilte laat zien hoe dingen kunnen vervormen, hoe misverstanden kunnen ontstaan en hoe belangrijk het is altijd eerlijk te zijn. Maar ook dat mensen niet zo kortzichtig moeten zijn en iemand van zich afstoten vanwege zijn of haar geaardheid. Accepteer iemand zoals hij is, iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zich niet anders voor gaan doen om aardig gevonden te worden.

Met Alles in de stilte zet Rozema gevoelige onderwerpen in de schijnwerpers, een aangrijpend verhaal met vleugjes spanning en romantiek.

Wendy Wenning

Andere recensies

Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch โ€“ Andrรฉ Stufkens en Clemens Verhoeven โ€“ Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!