Geweldig goede thriller

In mijn bloed – Milou van der Will – The House of Crime – 335 blz.

In mijn bloedMilou van der Will (1985) heeft communicatie gestudeerd en is daarna freelancejournalist en interviewer geworden. Naast dit werk, houdt ze zich ook bezig met het schrijven van boeken. In 2010 debuteerde ze met de spannende roman Rood licht. Dit boek werd lovend ontvangen en genomineerd voor de titel Beste Thriller van het Jaar. Haar tweede thriller Breekijzer werd ook enthousiast onthaald door lezers en de pers. In 2014 verscheen In mijn bloed, waar veel van werd verwacht. Van der Will heeft met In mijn bloed aan deze hoge verwachtingen voldaan.

Journaliste Benthe Berg wordt geconfronteerd met hartverscheurend nieuws. Haar dochtertje Céline is één van de kinderen die door pedofiel Rick V. zijn misbruikt. De dader komt weg met een lage straf en iedereen in het kleine Noord-Hollandse dorp Ringerdam blijft bovendien heilig in zijn onschuld geloven. Benthe vindt het vonnis zo onrechtvaardig dat ze in haar wanhoop besluit om wraak te nemen. Voor Céline. In alle stilte bereidt ze een aanslag op Rick V. voor. Op de dag dat hij vrijkomt, zal ze hem liquideren.

Boze ouders, omdat hun kind misbruikt blijkt te zijn, is natuurlijk een ontzettend actueel onderwerp. De angst dat jouw kind met zo’n griezel te maken krijgen heerst enorm. Schrijfster Van der Will speelt hier handig op in, door met hoofdpersoon Benthe een boze moeder in actie te laten komen. Als misdaadjournalist is het haar werk om nieuwsgierig te zijn en zich overal mee te bemoeien, waardoor Brenthe de perfecte hoofdpersoon is voor een verhaal als dit.

Opvallend in deze thriller, is het aantal bedreigingen waar Benthe mee te maken krijgt. Ze is zo gefocust op haar doel: het publiceren van het ‘echte verhaal’ in haar opinieblad De VP. Ze jaagt daardoor een hoop mensen tegen zich in het harnas. Soms lijkt dit een beetje overdadig, hoe kan één vrouw zoveel mensen tegen zich laten keren? Maar uiteindelijk komt dit allemaal samen in de ontknoping van de zaak rondom Rick V.

Van der Wills schrijfstijl is luchtig. Geen moeilijke woorden of literaire zinnen, maar gewoon duidelijke taal. Dit maakt In mijn bloed toegankelijk voor iedereen die van een goed verhaal houdt. Elke keer als je het boek weg wilt leggen, zuigt de schrijfster je toch weer het verhaal in. Voor je het goed en wel in de gaten hebt, ben je zomaar vijftig bladzijden verder.

In mijn bloed is een thriller zoals een thriller behoort te zijn. Het is een sterk verhaal met een aansprekende hoofdpersoon, en het is zo opgeschreven dat het leesbaar is voor iedereen. Het blijft spannend tot het eind. Ondanks dat ik, als ervaren lezer, met mijn verdachtmakingen dicht bij het plot in de buurt kwam, had ik het toch weer fout. Ondanks eerdere successen, kende ik Milou van der Will nog niet, maar na In mijn bloed heeft ze er een fan bij!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!