Gezonder eten dankzij heerlijke smoothies

Smoothies & Juices – Deliciously Ella(Ella Mills) – Vertaling: Marijn van der Zwaard – Kosmos Uitgevers – 80 blz.

Al een tijdje vond ik dat ik meer groenten en fruit zou moeten eten. Zou moeten, want het kwam er niet van. Ik moet toegeven dat ik meestal te lui ben om een appel te schillen of een handvol druiven te pakken. Ik neem liever een koekje. Soms haalde ik kant en klare flessen met sap in de supermarkt, maar die sapjes waren me meestal te zuur. En dus kwam er van mijn goede voornemen niet veel terecht. Nu las ik dat de schrijfster van dit boekje, dankzij de smoothies en juices, zich een stuk energieker was gaan voelen. Meer energie, wie wil dat nou niet!

Uiteindelijk besloot ik te beginnen met een smoothie die werd aangeprezen als “het meest toetjesachtige recept”: worteltaartsmoothie. Op naar de winkel om daar te zoeken naar de speciale ingrediënten. De bevroren ananasstukjes verving ik door bevroren mango, aangezien de winkel geen ananas bleek te verkopen, enkel die in blik. Nu houd ik toevallig niet zo van ananas, dus dat kwam me eigenlijk best goed uit. Eenmaal thuis deed ik de ingrediënten één voor één in de blender. Bij de kruiden aarzelde ik. Ik twijfelde of ik zo’n gekruide smoothie ooit lekker zou vinden. Ik deed er een dadel extra in omdat één me zo weinig leek en toen ik bij de vanillepoeder kwam zag ik dat ik enkel vanillesuiker in huis had. Nou ja, dat zou vast ook goed zijn. Het leek me onnodig om nog honing toe te voegen. Na zorgvuldig mengen bleef er een sapje over met een bruinoranje kleur. De smaak verraste me, ik vond het zelfs erg lekker! Dit is echt géén straf om te moeten drinken! Zo’n drankje lust ik elke dag wel.

Het is een mooi vormgegeven boek, klein en compact met mooie foto’s. Wanneer je wil beginnen met het maken van groenten- en fruitsmoothies is dit zeker een heel handig boekje en wanneer je, net als ik, nog echt een beginneling bent, zou ik beginnen met een zoete smoothie zoals de worteltaartsmoothie. Het leuke van dit boek is dat Ella helemaal begrijpt dat je geen zin hebt in het drinken van vloeibare boerenkool. Zo vertelt ze dat ze zelf altijd een zoet ingrediënt toevoegt, omdat ze het anders naar gras vindt smaken. Ze raadt je dan ook aan om vooral iets zoets toe te voegen zoals dadels, en ik moet zeggen dat dat inderdaad heel goed werkt. Ze vindt dat het vooral leuk moet zijn, zodat je het ook vol kunt houden.

Het enige wat ik miste in het boek was een uitleg van de ingrediënten. Zo had ik geen idee wat er bedoeld werd met haver. Was dit nou hetzelfde als havermeel, havermout of havervlokken? Of zou het niet uitmaken? Aangezien ik soms bordjes havermoutpap maak voor mijn kinderen, besloot ik dat ze er vast havermout mee bedoelde. Maar van “matcha groenetheepoeder” en macapoeder had ik écht nooit gehoord.

Een ander nadeel is dat sommige ingrediënten best prijzig zijn, zoals cashewnotenpasta of amandelmelk. Maar wanneer je ook dierlijke producten kunt en wilt eten, kan je het vast vervangen door gewone melk. Dat heb ik niet uitgeprobeerd, want een voordeel van amandelmelk is dat het zo heerlijk romig is, en dat leek me bij het maken van smoothies toch net wat lekkerder. De cashewnotenpasta kan je vervangen door tahina, of desnoods biologische pindakaas. Na een weeklang smoothies drinken begin ik er vertrouwd mee te raken. Zo weet ik inmiddels welke smaken ik wel en welke smaken ik vooral niet zo lekker vind. Ook begin ik zelf te experimenteren door andere soorten fruit toe te voegen. Dit boek blijkt heel handig wanneer je, net als ik, je eetpatroon wat gezonder wilt maken. Het is echt een kwestie van even wennen en in dit boek zijn in ieder geval voldoende lekkere recepten te vinden om er zelf mee aan de slag te gaan.

Corine Gorter

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!