Griet op de Beeck houdt het simpel
Gezien de feiten – Griet op de Beeck – Boekenweekgeschenk CPNB – 96 blz.
Ludo, de man van de Vlaamse Olivia (71 jaar) is overleden, maar haar kinderloze dochter Roos heeft er meer verdriet van dan zijzelf. Het huwelijk van Ludo en Olivia dat 49 jaar heeft geduurd, was niet zozeer ongelukkig, maar ook geen toppunt van geluk. Het was op het laatst in een vervelende sleur geraakt. Ludo was al enkele jaren met pensioen, maar vastgeroest in zijn gewoontes, zoals het kijken naar quizzen en nordic walking. Olivia schikte zich in haar rol als huisvrouw en verzorger van de saaie Ludo. Reizen werden niet gemaakt, seks was er na zijn zestigste niet meer bij en zo leek haar leven te eindigen met een karrevracht aan onvervulde wensen. Ludo’s dood is een verlossing voor Olivia, maar dat kan ze natuurlijk niet toegeven. Nou ja, het zou wel kunnen, maar deze bedeesde Vlaamse dame doet dat niet. Ze houdt alles voor zichzelf.
Dochter Roos wordt door Op de Beeck neergezet als een dominante, irritante en huilerige vrouw die graag haar zin wil krijgen en zielig schermt met haar ongewilde kinderloosheid. Haar man Sander vindt Olivia een fijne kerel. Sander is de scheidsrechter tussen de twee dames als het fout dreigt te lopen. Hij is inderdaad heel aardig, maar ook wel erg soft. Sloeg hij maar eens met de vuist op tafel, als Roos weer eens doordramt, maar zo’n man is het niet.
Over het thema is veel vaker geschreven. Iemand komt los van een ander (door dood of scheiding) en voelt dat als een bevrijding. Olivia kan eindelijk gaan doen wat ze zelf wil, maar ja, daar is nog die vermaledijde dochter waar ze toch maar rekening mee moet houden. Niet helemaal, want als ze wat oude spullen weggeeft aan een goed doel, komt ze in contact met ene Tim van een liefdadigheidsorganisatie. Tim gaat voor zes weken naar een niet met name genoemd Afrikaans land om de bevolking te helpen en haalt Olivia over om mee te gaan en les te geven aan de kinderen daar.
Roos denkt natuurlijk dat het haar moeder helemaal in de bol is geslagen. Vooral als ze op skype ziet dat een donkere man, Daniel, Olivia in haar nek zoent. Daniel en Olivia krijgen een relatie. Dit tot woede van Roos, die vindt dat iemand zo kort na het overlijden van haar echtgenoot niet aan een andere relatie mag beginnen en dan nog wel met een donkere man. Is Daniel niet op Olivia’s geld uit? Na zes weken keert Olivia terug naar België. Hoe moet het nu verder met haar liefde voor Daniel? Vooral als blijkt dat er een inreisverbod naar Europa uit dat land is afgekondigd.
De karakters die Op de Beeck in Gezien de feiten schildert hebben niet veel diepgang. Ze hebben hun vaste trekjes en daar wijken ze niet vanaf. Olivia is timide, Roos een kreng, Sander een sukkel en Daniel een halve heilige (hij citeert ook nog Mandela). Ook het onderwerp is niet heel verrassend en niet op een bijzondere manier uitgewerkt. Op de Beeck heeft veel fans in Nederland en die zullen vast een boek kopen om dit Boekenweekgeschenk cadeau te krijgen. Ik zal niet zeggen dat ze teleurgesteld zullen worden, maar ik had een meeslepender verhaal verwacht van deze bestsellerauteur.