Griezelen op topniveau

Angstgolven – Trevor Henderson – Vertaling: Jet Zegers & Mylene Delfos – Kluitman – 235 blz.

In de zomer van 2021 verscheen het eerste deel in de nieuwe, spannende horrorserie voor tien plus genaamd ‘Horrorland’.  Met deze bloedstollende serie springt uitgeverij Kluitman in een groot gat. Jaren terug was daar de Griezelbus van Paul van Loon en de Kippenvel-serie en daarna een hele tijd niets. Met ‘Horrorland’ doen ze alle kinderen die van een vleug horror houden een groot plezier. Het zijn losstaande verhalen geschreven door diverse auteurs. Inmiddels is er alweer een tiende deel verschenen. Dit keer geschreven door Trevor Henderson. Trevor Henderson is een bekende horrorkunstenaar, illustrator en auteur. Zijn creaties (onder andere Siren Head en Long horse) zijn wereldwijd bekend en hij heeft veel volgers op social media in allerlei leeftijdsgroepen. Hoe leuk is het om nu een jeugdboek van zijn hand te mogen lezen. Uiteraard met illustraties van hem zelf.

De uitgever heeft een waarschuwing op de cover gezet dat er gruwelijk, enge illustraties in staan. Deze zijn inderdaad griezelig, maar wie zijn werk kent zal opmerken dat ze goed bij het verhaal passen en ze wel het griezelgevoel meegeven naar niet gruwelijk zijn.

Het verhaal speelt zich af in het ogenschijnlijk saaie stadje Beacon Point. Een stadje waar Mary noodgedwongen naar toe is verhuisd. Ze is vastberaden het niet leuk te gaan vinden in haar nieuwe, spookachtige huis. Al snel wordt ze door haar nieuwe klasgenoten op de hoogte gebracht van de vele en absurde legendes over de verdwijningen van mensen en de vreemde wezens die er huizen. Als het groepje kinderen zelf geconfronteerd wordt met deze wezens en op een geheim stuiten proberen ze gezamenlijk te overleven.

Een heerlijk spannend, eng verhaal wat je zeker mag verwachten van iemand van het kaliber van Henderson.  Het begin, de epiloog waarbij het meisje Beverly langs een bos moet lopen in het donker, geeft meteen een kriebelig gevoel wat je de rest van het verhaal niet meer kwijt zal raken. Het verhaal wordt af en toe onderbroken met een script van een radioshow “Geschiedenis van Beacon Point” de BCON radio mysterie show door Alan Graves. Een ideale manier om achtergrondinfo aan de lezer mee te geven.

Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken en bevat dus een aantal (mooie) illustraties. Het plot zit goed in elkaar en ook de manier waarop er naar het einde wordt toegewerkt heeft een goede spanningsopbouw. Het boek heeft alle ingrediënten van een duister verhaal met hoog griezelgehalte en is voor mij het beste dat tot nu toe is verschenen in deze geweldige jeugdhorrorserie.

Conny Schelvis

Andere recensies

Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!