Griezelen op topniveau

Angstgolven – Trevor Henderson – Vertaling: Jet Zegers & Mylene Delfos – Kluitman – 235 blz.

In de zomer van 2021 verscheen het eerste deel in de nieuwe, spannende horrorserie voor tien plus genaamd ‘Horrorland’.  Met deze bloedstollende serie springt uitgeverij Kluitman in een groot gat. Jaren terug was daar de Griezelbus van Paul van Loon en de Kippenvel-serie en daarna een hele tijd niets. Met ‘Horrorland’ doen ze alle kinderen die van een vleug horror houden een groot plezier. Het zijn losstaande verhalen geschreven door diverse auteurs. Inmiddels is er alweer een tiende deel verschenen. Dit keer geschreven door Trevor Henderson. Trevor Henderson is een bekende horrorkunstenaar, illustrator en auteur. Zijn creaties (onder andere Siren Head en Long horse) zijn wereldwijd bekend en hij heeft veel volgers op social media in allerlei leeftijdsgroepen. Hoe leuk is het om nu een jeugdboek van zijn hand te mogen lezen. Uiteraard met illustraties van hem zelf.

De uitgever heeft een waarschuwing op de cover gezet dat er gruwelijk, enge illustraties in staan. Deze zijn inderdaad griezelig, maar wie zijn werk kent zal opmerken dat ze goed bij het verhaal passen en ze wel het griezelgevoel meegeven naar niet gruwelijk zijn.

Het verhaal speelt zich af in het ogenschijnlijk saaie stadje Beacon Point. Een stadje waar Mary noodgedwongen naar toe is verhuisd. Ze is vastberaden het niet leuk te gaan vinden in haar nieuwe, spookachtige huis. Al snel wordt ze door haar nieuwe klasgenoten op de hoogte gebracht van de vele en absurde legendes over de verdwijningen van mensen en de vreemde wezens die er huizen. Als het groepje kinderen zelf geconfronteerd wordt met deze wezens en op een geheim stuiten proberen ze gezamenlijk te overleven.

Een heerlijk spannend, eng verhaal wat je zeker mag verwachten van iemand van het kaliber van Henderson.  Het begin, de epiloog waarbij het meisje Beverly langs een bos moet lopen in het donker, geeft meteen een kriebelig gevoel wat je de rest van het verhaal niet meer kwijt zal raken. Het verhaal wordt af en toe onderbroken met een script van een radioshow “Geschiedenis van Beacon Point” de BCON radio mysterie show door Alan Graves. Een ideale manier om achtergrondinfo aan de lezer mee te geven.

Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken en bevat dus een aantal (mooie) illustraties. Het plot zit goed in elkaar en ook de manier waarop er naar het einde wordt toegewerkt heeft een goede spanningsopbouw. Het boek heeft alle ingrediënten van een duister verhaal met hoog griezelgehalte en is voor mij het beste dat tot nu toe is verschenen in deze geweldige jeugdhorrorserie.

Conny Schelvis

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!