Grimmig fantasydebuut

Heksenwaan – Martijn Adelmund en Iris Compiet – Luitingh Fantasy – 165 blz.

heksenwaanHet verhaal gaat over Nikkie Zeevenslooten, ze is dertien jaar en een buitenbeentje op school. Ze heeft het idee dat ze vervloekt is en doet niets liever dan tekenen in haar schetsboek, daar tekent ze haar dagelijkse belevenissen op. Deze zijn soms wel beangstigend. Als ze met haar vader mee gaat naar zijn werk ontmoet ze Hugo, de gemeentesecretaris. Later bij een bezoek aan de heksenwaag ziet ze de beeltenis van Hendrik de Goede, de schout ten tijde van de heksenvervolgingen, een exacte kopie van Hugo. Ze merkt ook een aantal vreemde mensen op die nogal ongewone belangstelling voor haar tonen. Ze weet net aan hen te ontsnappen maar even later krijgen ze haar toch te pakken en begint voor haar een avontuur in de gevaarlijke omgeving van de Binnenlanden, het domein van de heksen.

Na een proces belandt ze bij barones Grimwitch die haar toverstenen in heeft moeten leveren om haar positie te behouden. Elk jaar organiseert Grimwitch een wilde jacht die nog nooit eerder door een mensenkind is overleefd en Nikkie blijkt de hoofdprijs te zijn en moet zien te ontsnappen…

Het boek is bevat drieëntwintig hoofdstukken die beginnen met een anekdote uit de notities van Nikkie Zeevenslooten of een kort stukje uit de Malleus Maleficarum het zogenaamde handboek van de heksen uit het verhaal. Voor het verhaal start zijn er een aantal illustraties van de plattegrond van Koterije (het huis van barones Grimwitch waar Nikkie belandt), een plattegrond van de Binnenlanden en van de stoomfiets van Balthus Bax (één van de vrienden die Nikkie maakt in de Koterije).
Na het verhaal volgt een kort dankwoord van de auteurs en vervolgens nog acht pagina’s met mooie illustraties. Ze geven gezicht aan de vreemde, gruwelijke wezens met kale hoofden, puisten, haren, puntoren en kromme neuzen. De illustraties zijn heel treffend maar laten genoeg ruimte over voor de eigen fantasie en beeldvorming bij het verhaal.

Het verhaal zelf is een spannende page turner die je meeneemt naar die gruwelijke sprookjeswereld waar echt lelijke heksen zich nog heerlijk ouderwets tegoed doen aan kindervlees en geweld niet schuwen. Een kleine knipoog naar de lelijke heksen van Roald Dahl. Hier gaat het echter een flinke stap verder en wordt de jacht op het kind geopend.
De aparte wereld van de heksen en andere figuren en hoe je daarin terecht komt is knap en origineel gevonden en spreekt ook zeker tot de verbeelding. Met een rap tempo ga je door het verhaal, ook de inleidingen aan het begin van de hoofdstukken zijn niet hinderlijk en vallen langzaam op zijn plaats als je het betreffende hoofdstuk leest.

Al is het een eerste deel van een serie, het is goed zelfstandig te lezen doordat het een mooi afgerond verhaal is. Het heeft geen overdreven open einde of cliffhanger maar smaakt zeker naar meer !

Conny Schelvis

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!