Een uit de hand gelopen hobby

FionaFiona Hack (Delft, 14 april 1972) en groeide op in De Lier. Het basis- en voortgezet onderwijs volgde zij in Delft. Haar moeder komt uit Jamaica, haar vader uit Den Haag. Door haar opvoeding in twee culturen, was het moeilijk om zich een plaats in de gemeenschap te veroveren. Fiona was actief in het verenigingsleven (muziek, dans en toneel). Omdat ze niet in De Lier naar school ging, hoorde ze er toch niet echt bij. Dat gevoel had zij lange tijd en kwam tot uiting in haar beide kinderboeken. Fiona studeerde fysiotherapie in Leiden en natuurgeneeskunde en psychosociale begeleiding (rouw-en traumaverwerking) in Bloemendaal. Ook volgde zij de opleiding Creatief Schrijven bij de LOI.

In 2008 ben je uitgeverij De klimmende ster begonnen. Waarom heb je de uitgeverij zo genoemd?

Om een auteur te zijn is op zich niet moeilijk. Om een bekende auteur te worden is veel moeilijker. Ik zie het als een ladder die je beklimt. Misschien bereik je als auteur ooit de sterrenstatus of terwijl bekendheid bij het publiek die van jouw genre houdt.

Kort na 2008 kwam de crisis die ook het boekenvak hard trof. Hoe was het om een uitgeverij in die tijd op te starten? Wilden de boekhandels je boeken wel afnemen?

Ik moest alles nog leren. In dat jaar heb ik een roman en twee verhalenbundels uitgegeven. In Zeeland kent men mijn naam, dus in die periode hebben een aantal boekhandels mijn boeken afgenomen. Ik merk dat mensen toch altijd blijven lezen. Ook ondanks e-readers. Mensen zijn niet meer afhankelijk van boekhandels. Dat eerste jaar is tot nu toe mijn beste jaar geweest.

Merk je dat de verkoop van boeken nu weer aantrekt?

Omdat ik me op dit moment met maatschappelijke onderwerpen bezighoudt, merk ik dat het lastig is om het juiste publiek te vinden. Gelukkig blijven mensen altijd lezen. De bibliotheken nemen de boeken van De Klimmende Ster graag af. Via online opties merk ik dat mensen meer interesse tonen in het papieren boek. Hierdoor blijft men de boeken kopen. Ik denk dat boekhandelaren het moeilijker hebben dan ik die via het CB en de bibliotheken publiek kan vinden voor de boeken.

Krijg je veel manuscripten toegestuurd? Welke genres overheersen?

Ja, ik krijg regelmatig manuscripten toegestuurd. Ik begin naam te maken in onderwerpen met een maatschappelijke grondslag. Deze manuscripten vinden hun weg naar mij. Ook komen er YA boeken binnen. Mijn eigen genre is het kinderboek. Verder zijn de genres uiteenlopend. Van reisverhaal naar geschiedenis voor jeugd zoals twee kinderen die leven in de tijd van de Rode Khmer in Cambodja of over de Slag om Baarland, een Zeeuws dorp hier niet ver vandaan. Op dit moment werk ik aan een manuscript met een Christelijke grondslag waarin een Joodse vrouw wordt gevolgd die in haar kindertijd alleen ondergedoken heeft gezeten en jaren later tijdens een reis in Israël een goede vriend terugvindt. Wat ontbreekt is een goede thriller.

Aan wat voor oplages moet ik denken bij de uitgeverij?

Meestal begint het met 100 stuks. Via POD kan er meer worden besteld.

Je geeft allerlei genres uit van kinderboeken tot boeken over kunst, alleen poëziebundels doe je niet. Waaraan is een boek van De klimmende ster te herkennen?

Het maatschappelijke nut is van belang. Een roman waarin een persoon wordt gevolgd die slachtoffer was van incest door haar vader. De daad is niet van belang, het proces wel. Onlangs een bundel met het thema scheiden waarin behalve verhalen en gedichten, artikelen zijn opgenomen geschreven door hulpverleners. Dat is zomaar een greep uit de diversiteit van onderwerpen. Ook de romans over een kunstenaars die niet alleen zijn levensverhaal vertelt, maar vooral beschrijft wat het gevoel is dat erbij hoort.

Welk boek is tot nu toe het meest succesvol gebleken?

Schaduwvrouw van Barbara Joy en Valentine van Henny van Kesteren zijn tot nu toe de meest verkochte boeken.

Als Zeeuwse uitgeverij besteed je natuurlijk ook aandacht aan Zeeland. Je gaf twee bundels met Zeeuwse verhalen uit. Is daar veel belangstelling voor en komen er meer bundels?

Toen was er veel belangstelling voor. Die bundels zijn al oud en er is weinig vraag meer naar. De kwaliteit van de verhalen als ook de vormgeving is door de jaren heen verbeterd. Zo ook de nieuwe ideeën die ik landelijk wil uitvoeren. Ik hoop in het najaar weer met een schrijfwedstrijd te komen met thema thriller voor YA.

Het viel me bij de kinderboeken op dat ze nogal een ouderwetse uitstraling hebben. Heb je daar bewust voor gekozen?

De illustraties van de wat oudere kinderboeken zijn gemaakt (soms gratis) door lokale kunstenaars die zelf op leeftijd zijn. Mogelijk dat dit te zien is. Verder verzamel ik kinderboeken die oud zijn. Ik interesseer me erg in schoolboekjes van vroeger. Het is in elk geval niet bewust. Men wordt besmet waar hij het meest mee in aanraking is.

In het boek De bruggenbouwer staan verhalen en tips van allerlei deskundigen over hoe om te gaan met kinderen tijdens een scheiding. Waarom gaat dit onderwerp je zo aan het hart?

Ik ben enig kind van gescheiden ouders. Zelf ben ik ook alleenstaand en heb ervoor gekozen zo te blijven omwille van de rust en harmonie in huis. Om mij heen hoor ik niets anders dan over vechtscheidingen. Moeders die de kinderen bij vader weghouden of andersom. Niet alleen het kind lijdt. Er gebeurt zoveel meer met de mensen eromheen. Ik hoop met deze bundel niet alleen een handvat te geven, maar ook bewustwording voor de ouders. Hoe vaak heb ik niet gehoord van een ouder die het kind een egoïst vindt die hem/haar niets gunt omdat het kind de nieuwe partner niet leuk vindt. De verhalen en gedichten geven een nieuwe kijk op en bewustwording van wat een kind nodig heeft tijdens en na de scheiding.

Welke boeken kunnen we de komende tijd bij De klimmende ster verwachten?

In september wordt mijn derde kinderboek Nadja en Najib gepresenteerd. Het manuscript won een wedstrijd samen met negen anderen in de vorm van BOEK10! Verder heb ik nog drie manuscripten te beoordelen. Dus wie weet…

Hier kun je nog iets zeggen wat je kwijt wilt.

De uitgeverij is een uit de hand gelopen hobby dat ik naast mijn werk als fysiotherapeut doe. Ik word heel blij van de mooie manuscripten die ik toegestuurd krijg. Het helpen van een auteur met de puntjes op de i te zetten betekent veel voor mij. Als een boek goed wordt ontvangen dan is dat fantastisch voor mij en de auteur. Ik hoop nog lang mooie boeken uit te brengen die een indruk achterlaten waar nog lang over gesproken wordt.

Vragen: Pieter Feller

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!