Handvatten voor de omgang met autisme
Β – Rob Broersen en Lise van de Kamp β Kosmos – 208 blz.
Rob Broersen heeft een ruime ervaring in het begeleiden met mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS). Hij is werkzaam als consultant voor iedereen die, op welke wijze dan ook, te maken heeft met een autistisch persoon. Hij geeft ook lezingen, trainingen en voorlichting.
Lise van de Kamp is journalist. Voor het schrijven van dit boek had ze al interesse in het onderwerp en bij het schrijven van dit boek, kwam ze erachter dat ze zelf een AQ-test score heeft van 27 (niet autisten scoren 13 en vanaf 32 punten krijg je advies diagnose te laten stellen). Nu ze weet dat ze zelf in milde mate autisme heeft, geeft dat haar veel duidelijkheid over haar handelen.
Steeds meer kinderen, vooral jongens, krijgen de diagnose autisme. Met deze diagnose valt prima te leven, zoals de titel van het boek zegt, maar er is nog veel onwetendheid en onkunde dus een prettig leesbare handleiding zou prima handvatten kunnen bieden. De reden ook dat dit boek is verschenen. Een boek geschikt voor ouders, partners en hulpverleners.
Nadat een familielid van mij de diagnose autisme kreeg, ben ik alles wat los en vast zit over dit onderwerp gaan lezen. Sommige boeken doen mijn tenen krommen en andere zijn een feest van herkenning. In mijn omgeving merk ik ook dat er maar weinig mensen zijn met kennis over het onderwerp en dat mensen vaak hun vooroordelen al klaar hebben. Autisme is geen psychiatrische aandoening en niet iedereen loopt rond als een idiot savant. Autisme is een beperking op communicatief gebied. Als je er meer kennis over vergaart, kan je autistisch gedrag herkennen en erop inspelen. Je leert er dan beter en positiever mee omgaan.
Dat is denk ook de kern en kracht van dit boek. Het verstrekken van informatie en het geven van tips voor de omgang met autisme.
Het boek is heel toegankelijk en praktisch geschreven. Het heeft een duidelijke indeling van vijftien genummerde hoofdstukken met elk een ander onderwerp. Door de overzichtelijke inhoudsopgave kun je dus ook heel snel naar datgene gaan waar je op dat moment informatie over wilt hebben. Het boek leent zich er prima voor om niet chronologisch te lezen, maar om het open te slaan daar waar jij dat nodig vindt.
Na een uitleg over de kenmerken van autisme, oorzaken en algemene tips zijn er hoofstukken over onder andere de thuissituatie, de studietijd, het zelfstandig wonen, maar ook voor de ouders het begeleiden en loslaten van het kind. Verder is er aandacht voor behandeling en medicijngebruik, over de diagnosestelling en soorten van autisme. Er wordt afgesloten met een interessante epiloog met als titel: Autisme hoort niet thuis in de psychiatrie. Er is een bijlage met relevante adressen mocht je meer informatie over bepaalde zaken willen hebben.
Ik heb het boek met meer dan algemene belangstelling gelezen, omdat het onderwerp mij persoonlijk raakt. Ieder mens is uniek en ieder mens met autisme is uniek. Hierdoor zullen voor de lezer niet alle situaties herkenbaar zijn, maar wel de nodige βoh jaβ- momenten voorbijkomen. De auteurs hebben een zo groot mogelijk publiek willen bedienen en zijn daar goed in geslaagd. Vooral door de voorbeelden die ze noemen en het gedrag naar de dagelijkse dingen te koppelen.
Door de informatie tot je te nemen ga je inderdaad anders naar iemand met autisme kijken. Je leert je voor te stellen waarom iemand op bepaalde zaken reageert zoals hij doet en je leert daar begrip voor op te brengen.
Ik haalde zeer veel herkenning uit het boek en adviseer iedereen in mijn omgeving het boek te gaan lezen, zodat ze een beter beeld krijgen over hoe ze moeten omgaan met iemand met autisme.
Conny Schelvis
Boek bestellen!