Het geheim van de zolder

Schimmen uit het verleden – Theo Engelen – Uitgeverij Menuet– 143 blz.

schimmenAb, de vader van Sander en Inge de Vries, komt op 05 mei 1980 opgewonden thuis. Hij heeft HET huis gevonden van zijn dromen. Ze gaan verhuizen, zonder twijfel. Sander en Inge hebben, samen met hun mam Vera, hun bedenkingen over de verhuizing. Ze wonen net zo fijn in Utrecht. Daar is hun school, daar zijn hun vrienden. Maar na de eerste bezichtiging van het oude dijkhuis in Belst weten ze dat er niets meer aan te doen is: het is een prachtig huis. Goed, het heeft wat verzorging nodig, maar daar hebben ze de hele zomervakantie de tijd voor. Bovendien heeft het huis een bijzonder verhaal: er hebben in de Tweede Wereldoorlog onderduikers in gezeten.

Eenmaal verhuisd gaat het niet goed met Sanders vader. Hij lijkt overspannen en heeft nergens zin in. Sander en Inge daarentegen helpen hun moeder met het schoonmaken en opruimen van het huis. Op zolder doen ze een heel bijzondere ontdekking. Zo bijzonder, dat ze het niet verder vertellen.

Sander raakt bevriend met de buurman, die boer is. Hij helpt hem met de koeien en met het land. Jan vertelt Sander op zijn beurt het verhaal van het huis: Dijkzicht. Hij vertelt over de Duitse bewoners, die niet geliefd waren. Ze verdwenen in de oorlog dan ook zomaar. Maar waarom de bewoners niet geliefd waren is een heel ander verhaal. Sander komt stapje voor stapje dichter bij de waarheid achter het verhaal van hun huis. Hij ontmoet zelfs een van de onderduikers, die voor een gelegenheidsbezoek langskomt.

Dan komt de waarheid over Dijkzicht ineens als een donderslag bij heldere hemel. Een ontknoping, die Sander en Inge nooit hadden kunnen vermoeden.

Wat een mooi verhaal heeft Theo Engelen neergezet. De paar minuscule oneffenheden in de tekst zijn hem vergeven, als je kijkt naar de zorgvuldigheid waarmee hij het verhaal heeft uitgewerkt. De puzzel valt naadloos in elkaar, terwijl je er eerst nog niet iets van kan maken. Aan het einde van het boek (een prachtige hardcover) wordt ook de betekenis van de coverfoto duidelijk. Mooi! Een doordenker bovendien. Goed gevonden. Dat het verhaal zich 34 jaar geleden afspeelt merk je niet. Het gaat gewoon over een jongen, die een groot geheim ontrafelt.

Een lekker leesboek voor de bovenbouw van de basisschool, maar zeker ook goed geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Een verhaal dat je even weer een pas op de plaats laat maken in deze huidige drukke tijd, waarin mobiele telefoons en computers de overhand hebben genomen in een kinderleven. Het verleden mag niet vergeten worden.

Kirstin Rozema

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen