Hoe erg is opgroeien in een gevangenis?

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook – Leslie Connor – Vertaling Ineke Lenting – Lemniscaat – 400 blz.

Perry is een jongen om van te houden! En zijn moeder ook. Al weet je dat zij iets strafbaars heeft gedaan. Anders had ze niet in de gevangenis gezeten.

Perry woont al zijn hele leven, elf jaar dus, in de Blue Rivergevangenis. Hij is daar geboren en met de bewaker als pleegouder mag hij bij zijn moeder blijven wonen. Hij gaat gewoon in het dorp naar school, heeft een eigen slaapkamer bij het kantoor van de directrice en is geen gevangene. De andere bewoners van de gevangenis ziet Perry als zijn familie. Een vreemde familie, dat wel, maar welke familie is dat nou niet?

Maar dan komt er een overambitieuze openbaar aanklager op zijn pad. Hij haalt Perry weg uit de gevangenis en neemt hem bij zich in huis. Perry’s leven staat volledig op zijn kop.

Het is totaal onrealistisch, maar een heerlijk boek. Perry is een uitermate verstandige jongen die zeker niet geleden heeft onder zijn opvoeding in deze bijzondere omgeving. Veel van de bewoners van de gevangenis beschouwt hij als familie. Voor iedereen is een andere rol weggelegd, natuurlijk gevormd door het bij elkaar zijn.

Een zeer toegankelijk boek met veel humor. Een feel-good verhaal dat meeslepend is door de verhalen over de bewoners en de vraag of Perry en zijn moeder lang van elkaar gescheiden zullen blijven. Geen griezeligheid of andere gekke wendingen, een tikkie voorspelbaar en een gesloten einde.

Kan veilig gelezen worden door iedereen die er qua leesvaardigheid aan toe is. Of je nu bovengemiddeld lezer van 7 jaar bent of niet. Officieel zal het vanaf 10 jaar door vrijwel iedereen gelezen kunnen worden.

Nelly Hofman

Andere recensies

De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
Scherpstellen  – Roelke Posthumus – Noordboek – 352 blz. Direct ten zuiden van Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg, en ten noorden van de Maasmonding lag aan het begin van de vorige eeuw het kroondomein De Beer. Het werd  later ook wel vogelreservaat...
Lees verder Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!