Hoe erg is opgroeien in een gevangenis?

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook – Leslie Connor – Vertaling Ineke Lenting – Lemniscaat – 400 blz.

Perry is een jongen om van te houden! En zijn moeder ook. Al weet je dat zij iets strafbaars heeft gedaan. Anders had ze niet in de gevangenis gezeten.

Perry woont al zijn hele leven, elf jaar dus, in de Blue Rivergevangenis. Hij is daar geboren en met de bewaker als pleegouder mag hij bij zijn moeder blijven wonen. Hij gaat gewoon in het dorp naar school, heeft een eigen slaapkamer bij het kantoor van de directrice en is geen gevangene. De andere bewoners van de gevangenis ziet Perry als zijn familie. Een vreemde familie, dat wel, maar welke familie is dat nou niet?

Maar dan komt er een overambitieuze openbaar aanklager op zijn pad. Hij haalt Perry weg uit de gevangenis en neemt hem bij zich in huis. Perry’s leven staat volledig op zijn kop.

Het is totaal onrealistisch, maar een heerlijk boek. Perry is een uitermate verstandige jongen die zeker niet geleden heeft onder zijn opvoeding in deze bijzondere omgeving. Veel van de bewoners van de gevangenis beschouwt hij als familie. Voor iedereen is een andere rol weggelegd, natuurlijk gevormd door het bij elkaar zijn.

Een zeer toegankelijk boek met veel humor. Een feel-good verhaal dat meeslepend is door de verhalen over de bewoners en de vraag of Perry en zijn moeder lang van elkaar gescheiden zullen blijven. Geen griezeligheid of andere gekke wendingen, een tikkie voorspelbaar en een gesloten einde.

Kan veilig gelezen worden door iedereen die er qua leesvaardigheid aan toe is. Of je nu bovengemiddeld lezer van 7 jaar bent of niet. Officieel zal het vanaf 10 jaar door vrijwel iedereen gelezen kunnen worden.

Nelly Hofman

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: ZoΓ« Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dΓ©...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!