Hoe je familie je leven kan bepalen

Zussen – Olga van der Meer – Zomer& Keuning – 224 blz.

zussen olga van de rmeerOlga van der Meer werkt naast haar schrijverschap als freelancejournalist voor vrouwenbladen. Ze heeft al meer dan veertig boeken op haar naam staan en schrijft ook veel korte verhalen vooral voor tijdschriften als Mijn Geheim, Anoniem en de Kraamkliniek.

Het boek gaat over de zussen Samantha, Sabrina en Soraya. Ze komen uit een gezin waar weinig aandacht voor ze was. Ze werden verwaarloosd en er was nooit ergens geld voor, want dat gaf vader liever uit aan de drank. Ze groeiden op in armoede. Uiteraard heeft dit een stempel op ze gedrukt waar ze alle drie, nu volwassen, ieder op een eigen manier mee omgaan.

Samantha heeft een studie volbracht en is nu een carrièrevrouw. Sabrina heeft een man, kinderen en parttimebaan. Het leven is zoals ze dacht dat zou worden, maar haar huwelijk loopt niet lekker. Soraya is totaal ontspoord, woont in kraakpand, werkeloos, blowend en drinkend brengt ze de dag door. Als Soraya ontdekt dat ze zwanger is en als Sabrina een punt achter haar huwelijk wil zetten, komen ze met hun problemen bij Samantha, zoals ze altijd hebben gedaan. Het leven van Samantha draait alleen maar om haar zussen.

De drie zussen zijn gewone vrouwen, al hebben ze natuurlijk wel de nodige problemen. Maar doordat er een verhaal verteld wordt dat realistisch is en achter elke voordeur plaats zou kunnen vinden, kan je je snel inleven. De drie zussen komen tot leven en gedurende het verhaal wordt het steeds duidelijker waarom ze geworden zijn zoals ze zijn. Stukje bij beetje hoor je hun levensverhaal en krijg je begrip voor hun gedrag.
Bij Samantha, die altijd maar wil zorgen voor haar zussen en daardoor niet aan zichzelf toekomt, gaan op een gegeven moment de ogen open. Ze komt er achter dat als haar zussen hun leven weer oppakken, ze dan echt de rust kan vinden om aan zichzelf te denken.

Olga van der Meer heeft een fijne manier van vertellen. In korte hoofdstukken neemt ze je mee het leven in van drie vrouwen, alles in een prettige vertelstijl, duidelijk taalgebruik en korte hoofdstukken. De schrijfster weet gedurende het verhaal de juiste dosering te vinden van de informatie over de problemen van de zussen. Zo groei je mee met het verhaal en word je niet overladen, waardoor het geheel vlot wegleest. Zussen is een heerlijk boek voor een paar uur ontspannen leesplezier.

Conny Schelvis

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!