Hoe je familie je leven kan bepalen

Zussen – Olga van der Meer – Zomer& Keuning – 224 blz.

zussen olga van de rmeerOlga van der Meer werkt naast haar schrijverschap als freelancejournalist voor vrouwenbladen. Ze heeft al meer dan veertig boeken op haar naam staan en schrijft ook veel korte verhalen vooral voor tijdschriften als Mijn Geheim, Anoniem en de Kraamkliniek.

Het boek gaat over de zussen Samantha, Sabrina en Soraya. Ze komen uit een gezin waar weinig aandacht voor ze was. Ze werden verwaarloosd en er was nooit ergens geld voor, want dat gaf vader liever uit aan de drank. Ze groeiden op in armoede. Uiteraard heeft dit een stempel op ze gedrukt waar ze alle drie, nu volwassen, ieder op een eigen manier mee omgaan.

Samantha heeft een studie volbracht en is nu een carrièrevrouw. Sabrina heeft een man, kinderen en parttimebaan. Het leven is zoals ze dacht dat zou worden, maar haar huwelijk loopt niet lekker. Soraya is totaal ontspoord, woont in kraakpand, werkeloos, blowend en drinkend brengt ze de dag door. Als Soraya ontdekt dat ze zwanger is en als Sabrina een punt achter haar huwelijk wil zetten, komen ze met hun problemen bij Samantha, zoals ze altijd hebben gedaan. Het leven van Samantha draait alleen maar om haar zussen.

De drie zussen zijn gewone vrouwen, al hebben ze natuurlijk wel de nodige problemen. Maar doordat er een verhaal verteld wordt dat realistisch is en achter elke voordeur plaats zou kunnen vinden, kan je je snel inleven. De drie zussen komen tot leven en gedurende het verhaal wordt het steeds duidelijker waarom ze geworden zijn zoals ze zijn. Stukje bij beetje hoor je hun levensverhaal en krijg je begrip voor hun gedrag.
Bij Samantha, die altijd maar wil zorgen voor haar zussen en daardoor niet aan zichzelf toekomt, gaan op een gegeven moment de ogen open. Ze komt er achter dat als haar zussen hun leven weer oppakken, ze dan echt de rust kan vinden om aan zichzelf te denken.

Olga van der Meer heeft een fijne manier van vertellen. In korte hoofdstukken neemt ze je mee het leven in van drie vrouwen, alles in een prettige vertelstijl, duidelijk taalgebruik en korte hoofdstukken. De schrijfster weet gedurende het verhaal de juiste dosering te vinden van de informatie over de problemen van de zussen. Zo groei je mee met het verhaal en word je niet overladen, waardoor het geheel vlot wegleest. Zussen is een heerlijk boek voor een paar uur ontspannen leesplezier.

Conny Schelvis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen