Hoe een oude vriendin alles kan verwoesten

De kleine getuige โ€“ Jilliane Hoffman โ€“ Vertaling: Jan Smit โ€“ De Fontein โ€“ 381 blz.

Wanneer weegt hulp bieden aan iemand in nood op tegen de bescherming van jezelf en jouw vierjarige dochter? Als buitenstaander kun je gemakkelijk een mening hebben over deze situatie. En dat is dan ook wat er gebeurt als de media bloeddorstig op de zaak van de Suikerrietkiller duiken. Ineens staat het leven van Faith op losse schroeven. En welk gevaar loopt haar dochter?
In De kleine getuige neemt hoofdpersoon Faith binnen enkele seconden een besluit dat haar hele leven op zijn kop zet. Na dit besluit volgt een hele reeks leugens die later stuk voor stuk worden weerlegd.

โ€˜Faith keek de keuken nog eens rond. Maakte het werkelijk uit wat er vannacht was gebeurd, zolang alles maar terug was waar het hoorde?โ€™
Het drama begint als haar dochter Maggy op televisie het meisje herkent dat door Faith de auto niet binnen werd gelaten. Het meisje vroeg uitdrukkelijk om hulp en nu blijkt Maggy de reactie van haar moeder en de hele situatie te hebben gezien.

In het tweede deel maken we uitgebreider kennis met andere personen uit het boek. Jarrod, de echtgenoot van Faith die nog steeds worstelt met het schuldgevoel van zijn overspel, rechercheur Nill die de zaak wil inzetten om indruk te maken op zijn ex-vrouw en natuurlijk Derrick Poole, die ervan verdacht wordt een van de Suikerrietkillers te zijn. Derrick wordt verhoord en geschaduwd, maar er wordt onvoldoende bewijs gevonden om hem lang vast te kunnen zetten. Intussen voelt Faith zich onveilig, omdat ze weet dat Derrick haar gezien heeft. De media maken het voor Derrick ook wel erg gemakkelijk om het leefgebied van Faith te achterhalen. En dat weet Jarrod ook die als voormalig pro deo advocaat, menig misdadiger vrij wist te pleiten. De laatste persoon die in dit tweede deel een gezicht krijgt is Ed Carbone, de maat van Derrick. Samen met andere details rond de moorden in de suikerrietplantages voegt hij nog meer spanning toe aan het verhaal.

Door de grote aandacht van de media en de geldingsdrang van officier Elisabetta Romolo worden er risicoโ€™s genomen die het strafproces niet ten goede komen. Teleurstelling en nog meer angst zijn het resultaat in het derde deel van het boek. Intussen speelt ook het jeugdtrauma van Faith, haar vader was alcoholist, steeds vaker op. Het is de vraag of ze met al haar leugens de goodwill en liefde van Jarrod nog kan herstellen.

In het met vaart geschreven boek De kleine getuige wordt er in elk hoofdstuk van blikveld gewisseld. Zo weet je welke indruk Faith op Jarrod maakt en ook wat Derrick weet over zijn nieuw vriendin Gemma. Dat zorgt ervoor dat je na elk hoofdstuk toch weer verder wilt lezen. Ook de tweede moordenaar in het spel brengt veel spanning in het verhaal. Uiteindelijk lijkt alles goed te komen. Behalve dan met die oude vriendin.

Yvonne Hogt

Andere recensies

Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers โ€“ Georges Duby โ€“ Vertaling: Ger Groot โ€“ Noordboek โ€“ 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collรจge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? โ€“ Frรฉnk van der Linden & Pieter Webeling โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!