Hoe sexting je leven op zijn kop kan zetten

Onder mijn huid – Marlies Slegers – Luitingh – Sijthoff – 208 blz.

Na een twintigtal boeken is nu het eerste Young Adult verhaal van Marlies Slegers verschenen. Het onderwerp van het boek is Sexting, iets wat (helaas) heel actueel is en menig jongere zijn of haar leven op de kop zet.

Het verhaal gaat over Coco die al heel lang verliefd is op Nick. Ze kan dan ook niet geloven als ze merkt dat hij haar ook leuk vindt. Met Nick kan ze over van alles praten zelfs over de moeizame relatie met haar vader. Als Nick vraagt of ze een naaktfoto van zichzelf stuurt, aarzelt ze maar, doet het toch als hij belooft alles meteen weer te deleten. Dan merkt Coco dat Nick de foto’s aan zijn vrienden heeft laten zien. Ze is woedend en maakt het uit. Niet lang daarna krijgt ze van een anonieme afzender bedreigingen. Als ze niet binnen 24 uur een nieuwe naaktfoto stuurt gaat haar foto viraal. Ze weet niet wie hier achter zit, wantrouwt iedereen en haar leven begint te ontsporen..

Sexting is iets wat meer voorkomt dan je zou verwachten. Uit onderzoek is gebleken dat 33 procent van de jongeren wel eens een verzoek krijgt dit te doen en meer dan de helft heeft hier later spijt van. In december 2014 kreeg de Amsterdamse zedenpolitie gemiddeld één melding per dag van uit de hand gelopen situatie.
Onwetendheid, angst, het er bij willen horen, bang je vriendje te verliezen, zoveel redenen om eigenlijk tegen je wil in hier gehoor aan te geven. Net als Coco in dit verhaal. Wat begint als een spannend iets met haar vriendje eindigt in een groot drama voor haar. Slegers heeft veel research gedaan en wetende dat dit ook daadwerkelijk gebeurt in het leven van zo veel jongeren geeft dit verhaal het gevoel dat het echt gebeurd kan zijn.

In vijfendertig, relatief korte, hoofdstukken neemt Marlies Slegers je mee in de wereld van Coco, een onzeker meisje dat haar geluk denkt te hebben gevonden als Nick een relatie met haar wil. Ondanks waarschuwingen van haar beste vriendin en minder prettige waarschuwingen van de ex van Nick gaat ze die relatie aan. De manier waarop dit wordt beschreven, met name de onzekerheid en de angst als Coco onder druk moet beslissen of ze op de bedreigingen in moet gaan is heel goed over gekomen. Het verhaal raakt je en ook al is er ongeloof (dit doe je toch niet?) kan je je zo goed voorstellen dat zo’n meisje zwicht en het toch gaat doen als haar vriendje dit voorstelt. Het geen ‘nee ‘ durven zeggen is triest maar begrijpelijk. De reactie van de omgeving is hard en misschien komt dit ook voor uit onwetendheid.

Slegers schrijft toegankelijk, het verhaal leest vlot, en door de spanningsopbouw en het willen weten hoe het verder gaat, wie het gedaan heeft, maakt dat je het in één zucht uit wil lezen. Het wordt verteld vanuit het perspectief van Coco en mede daardoor voel je het wantrouwen in de andere figuren en het verdriet van haar des te meer. Af en toe zat ik met kippenvel te lezen. Zoals de titel al zegt, kroop dit verhaal gewoon echt onder mijn huid. Wat kunnen mensen andere het leven toch moeilijk maken.

Het onderwerp sexting wordt op deze manier goed bespreekbaar gemaakt. Alle middelbare scholieren zouden Onder mijn huid moeten lezen, zodat ze met name meer gaan nadenken over de gevolgen hiervan. Het zou in geen enkel ( school-) bibliotheek moeten ontbreken. Daarnaast een aanrader voor elke ouder of docent , want opgegroeid in een heel ander tijdperk zonder selfies, snapchat en sexting, krijg je een blik in het leven van de jeugd van nu. Niet zozeer om je overbezorgd te maken, maar zodat je weet waar jongeren over praten, zodat je alert kan zijn en blijven.

Conny Schelvis

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!