Hoop, geloof en liefde

Een nieuw gevoel – Jikkie Bloem – Elikser – 236 blz.

Een nieuwe gevoel1Jikkie Bloem (1974) is in Dokkum geboren als nakomertje in een gezin van vijf kinderen en opgegroeid in Damwoude. Ze kwam al op haar vijftiende in de detailhandel terecht en is daar tot op heden in blijven werken. Het contact met de mensen en de afwisseling maken dat ze haar werk met plezier doet.
Al jong hield Jikkie zich in haar vrije tijd bezig met het schrijven van (korte) verhalen, gedichten en songteksten. Toen ze tegen de dertig liep, besloot ze in zichzelf te geloven en een roman te schrijven. Al doende ontdekte ze dat ze er erg van genoot, en inmiddels is schrijven voor haar een ware passie geworden. Een nieuw gevoel is de debuutroman van Jikkie Bloem.

Lydia is 25 jaar en woont in Gouda. Ze is door haar vriend in de steek gelaten voor een ander. Het was een hele schok voor haar om te horen dat hij haar bedrogen had en ze heeft veel moeite om alles te kunnen vergeten en haar leventje weer op te pakken. Een aantal vrienden van haar laat het afweten, ook dat is een flinke tegenvaller. Haar moeder steunt haar zoveel mogelijk, maar Laura moet het verder toch zelf doen. Gelukkig heeft ze nog haar beste vriendin Mirjam. Hun vriendschap wordt heel hecht en er is een sterk vertrouwen naar elkaar. Langzamerhand weet Laura weer plezier te krijgen in haar leven. Ook vindt ze regelmatig steun in haar geloof en haar verdriet kan ze een plekje gaan geven. Toch komt op een gegeven moment door omstandigheden haar vriendschap met Mirjam onder druk te staan. Maar ook hierin zal Laura haar weg kunnen vinden.

β€œHaar hart huilt alle dagen, ze voelt zich leeg, koud, moe en eenzaam. Ze voelt zich zo zwak, alsof ze het elk moment kan begeven. Maar op de een of andere manier blijft ze overeind.”

Een nieuw gevoel wordt verteld vanuit het perspectief van Laura, in de derde persoon. Een leuke, vlot geschreven roman waarin een pittig thema niet geschuwd wordt. Het gebeurt helaas meerderen van ons, in de steek gelaten door je partner voor een ander. Je vertrouwen krijgt een flinke deuk en het is niet makkelijk alles te vergeten, laat staan opnieuw iemand te vertrouwen en in je leven te laten. Jikkie Bloem heeft dit allemaal heel herkenbaar beschreven en zorgt er zo voor dat je je als lezer heel gemakkelijk kunt inleven. Het is op een luchtige wijze geschreven, zodat ik ook regelmatig met een glimlach op mijn gezicht dit verhaal gelezen heb.

“Mirjam zit met een grijns aan de andere kant van de lijn. Ze kent haar vriendin langer dan vandaag. Het feit dat ze zo weinig wil loslaten, zegt juist heel veel.”

Maar dit is geen roman die zomaar alleen over liefde en vertrouwen gaat. Er wordt tevens een thema in verwerkt, waar helaas in deze maatschappij nog steeds de meningen over verschillen. Ik persoonlijk vind het heel goed dat dit aangehaald wordt, zeker in de combinatie met het geloof. Ik kan er niet meer over zeggen want dan geef ik teveel weg over dit boek, maar voor mij was het een mooie aanvulling op het geheel.
Het maakt dat Een nieuw gevoel niet zomaar een roman is, maar een roman met een duidelijke boodschap. Een verhaal dat weer even laat zien wat voor iedereen toch wel van betekenis is; liefde, hoop, vertrouwen en vriendschap.

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het CollΓ¨ge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!