Hormonale klachten aanpakken met dynamische yogaoefeningen

Hormoonyoga – Dinah Rodrigues – Panta Rei – 240 blz.

HormoonyogaDe Braziliaanse yogadocente Dinah Rodrigues is drieëntachtig jaar oud en bezit nog steeds een jeugdige vitaliteit. Volgens haar eigen zeggen komt dit door de hormoonyogamethode die ze twintig jaar geleden ontwikkelde, en die ze over de hele wereld doceert. Ze beoefende daarvoor ook al yoga, maar constateerde dat bepaalde oefeningen een betere werking op je hormonale stelsel hebben dan andere, en ze ontwikkelde een serie oefeningen die iedere vrouw met hormonale klachten goed zou kunnen gebruiken. Vanaf een jaar of vijfendertig begint de hoeveelheid oestrogeen te dalen, met alle gevolgen (van moeizamer zwanger worden tot overgangsklachten) van dien.

Hormoonyoga bestaat uit dynamische yogaoefeningen die met name de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen bevorderen. De oefeningen zijn zowel geschikt voor beginners als voor vrouwen die al langer yoga beoefenen. Ze werken het beste als je ze iedere dag dertig minuten doet, bij voorkeur ’s morgens, voor het ontbijt. Maar er worden in het boek ook ontspannende oefeningen gegeven die je ’s avonds kunt doen, voor het slapengaan.

De actieve yogahoudingen worden uitgeoefend in combinatie de zogenaamde bhastrika-ademhaling: een krachtige ademhaling waarbij je steeds kort en krachtig door je neus in- en uitademt. Bij de uitademing worden de buikspieren stevig naar binnen getrokken, waardoor je inwendige organen worden gemasseerd.

Niet alleen vrouwen in de overgang kunnen er baat bij hebben, hormoonyoga is ook geschikt voor jonge vrouwen die last hebben van hormonale storingen (denk aan onregelmatige menstruatie en pms). Ook zijn er verhalen bekend van vrouwen die gemakkelijker zwanger werden door het beoefenen van hormoonyoga.

Hormoonyoga is een praktisch boek dat gemakkelijk open blijft liggen, en waarin de houdingen en oefeningen helder worden beschreven. De begeleidende foto’s laten goed zien hoe een houding eruitziet. Bij de iets moeilijker houdingen en oefeningen worden ook alternatieven gegeven. Ook geeft het boek veel informatie over wat de overgang inhoudt, wat er allemaal in je lichaam verandert en over de werking van hormonen.

Heb je te maken met hormonale storingen of overgangsklachten, dan is dit boek zeker een aanrader. Als je nog nooit aan yoga hebt gedaan, lijkt het mij wel het handigst om er een cursus aan vast te koppelen, of de begeleidende dvd van Dina Rodrigues erbij aan te schaffen. Het enige wat je dan nog rest, is er een halfuurtje per dag voor vrij te maken. Als dat je niet lukt, denk ik dat iedere oefening die je kunt doen, meegenomen is. Verwacht in dat geval geen optimale resultaten, maar je hebt je lijf dan in ieder geval wat bewuste aandacht gegeven. Soms is dat al resultaat genoeg.

Tiny Fisscher

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!