Huiswerkhulp voor leerlingen én ouders

De huiswerkhulp: hogere cijfers, sneller klaar – voor leerlingen & voor ouders – Eva Rensman & Hajo Schoppen – Scriptum – Leerlingen: 168 blz. – Ouders: 136 blz.

De huiswerkhulpEva Rensman werkt als journalist en tekstschrijver, en zij heeft twee dochters. Hajo Schoppen is tekst- en speechschrijver, en hij heeft twee zoons. “Wij hebben allebei kinderen die op de middelbare school zitten, net als veel van onze vrienden. Wij horen daarom veel verhalen over school, en één ding hoorden we van bijna iedereen: veel leerlingen lopen in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs tegen hetzelfde probleem aan. Ze weten niet goed hoe ze hun schoolwerk handig kunnen aanpakken. Dat is ook niet zo makkelijk. Want hoe leer je woordjes in zo min mogelijk tijd? Hoe bereid je je wiskundetoets goed voor? Hoe maak je een samenvatting? Hoe kom je de toetsweek door? Hoe werk je systematisch, haal je goede cijfers en zit je toch niet elke dag tot tien uur ’s avonds aan je huiswerk?”

Een boek met antwoorden op de in het voorwoord gestelde vragen was er nog niet. Daarom hebben Rensman en Schoppen dit zelf geschreven. De huiswerkhulp bestaat uit twee boeken: één voor leerlingen en één voor hun ouders. De inhoud van beide boeken is min of meer hetzelfde, maar het perspectief is anders.

Het eerste boek is bedoeld voor de jongeren: school is niet altijd leuk, maar het moet! Alles is gemakkelijk opgeschreven en zeer toegankelijk voor middelbare scholieren van alle leertijden. Het tweede boek is voor de ouders, met als belangrijkste tip: “Pushen is niet verstandig, maar concrete hulp is altijd goed.”

Beide boeken beginnen met een hoofdstuk waarin de schrijvers het belang van het boek vertellen en hoe het het beste gebruikt kan worden. Je hoeft bijvoorbeeld niet alles te lezen, maar alleen de hoofdstukken die je nodig hebt. Hoofdstuk twee is wel een absolute must. Hierin geven Rensman en Schoppen algemene tips om het leren te bevorderen. Eerst met uitleg, daarna nog eens overzichtelijk op een rijtje. Of de adviezen in de praktijk ook werken, heb ik zelf niet kunnen uittesten, maar in theorie zitten er zeker zeer bruikbare en handige tips tussen!

Om De huiswerkhulp een beetje op te leuken, zijn zeer grappige cartoons van Jan Vriends aan de teksten toegevoegd. Deze helpen ter ontspanning en een gniffel is af en toe niet te onderdrukken.

Gaat jouw kind na de zomervakantie naar de middelbare school? Dan is De huiswerkhulp een leuk cadeautje om te geven. Het kan hem/haar een beetje op weg helpen in de enge wereld die de middelbare school heet.

Waarom het boek voor jongeren een paperback is en het boek voor volwassenen steviger, is me overigens een volkomen raadsel…

Felice Beekhuis

Andere recensies

Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning
| Reageer!