Huiswerkhulp voor leerlingen én ouders

De huiswerkhulp: hogere cijfers, sneller klaar – voor leerlingen & voor ouders – Eva Rensman & Hajo Schoppen – Scriptum – Leerlingen: 168 blz. – Ouders: 136 blz.

De huiswerkhulpEva Rensman werkt als journalist en tekstschrijver, en zij heeft twee dochters. Hajo Schoppen is tekst- en speechschrijver, en hij heeft twee zoons. “Wij hebben allebei kinderen die op de middelbare school zitten, net als veel van onze vrienden. Wij horen daarom veel verhalen over school, en één ding hoorden we van bijna iedereen: veel leerlingen lopen in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs tegen hetzelfde probleem aan. Ze weten niet goed hoe ze hun schoolwerk handig kunnen aanpakken. Dat is ook niet zo makkelijk. Want hoe leer je woordjes in zo min mogelijk tijd? Hoe bereid je je wiskundetoets goed voor? Hoe maak je een samenvatting? Hoe kom je de toetsweek door? Hoe werk je systematisch, haal je goede cijfers en zit je toch niet elke dag tot tien uur ’s avonds aan je huiswerk?”

Een boek met antwoorden op de in het voorwoord gestelde vragen was er nog niet. Daarom hebben Rensman en Schoppen dit zelf geschreven. De huiswerkhulp bestaat uit twee boeken: één voor leerlingen en één voor hun ouders. De inhoud van beide boeken is min of meer hetzelfde, maar het perspectief is anders.

Het eerste boek is bedoeld voor de jongeren: school is niet altijd leuk, maar het moet! Alles is gemakkelijk opgeschreven en zeer toegankelijk voor middelbare scholieren van alle leertijden. Het tweede boek is voor de ouders, met als belangrijkste tip: “Pushen is niet verstandig, maar concrete hulp is altijd goed.”

Beide boeken beginnen met een hoofdstuk waarin de schrijvers het belang van het boek vertellen en hoe het het beste gebruikt kan worden. Je hoeft bijvoorbeeld niet alles te lezen, maar alleen de hoofdstukken die je nodig hebt. Hoofdstuk twee is wel een absolute must. Hierin geven Rensman en Schoppen algemene tips om het leren te bevorderen. Eerst met uitleg, daarna nog eens overzichtelijk op een rijtje. Of de adviezen in de praktijk ook werken, heb ik zelf niet kunnen uittesten, maar in theorie zitten er zeker zeer bruikbare en handige tips tussen!

Om De huiswerkhulp een beetje op te leuken, zijn zeer grappige cartoons van Jan Vriends aan de teksten toegevoegd. Deze helpen ter ontspanning en een gniffel is af en toe niet te onderdrukken.

Gaat jouw kind na de zomervakantie naar de middelbare school? Dan is De huiswerkhulp een leuk cadeautje om te geven. Het kan hem/haar een beetje op weg helpen in de enge wereld die de middelbare school heet.

Waarom het boek voor jongeren een paperback is en het boek voor volwassenen steviger, is me overigens een volkomen raadsel…

Felice Beekhuis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!