Huiswerkhulp voor leerlingen én ouders

De huiswerkhulp: hogere cijfers, sneller klaar – voor leerlingen & voor ouders – Eva Rensman & Hajo Schoppen – Scriptum – Leerlingen: 168 blz. – Ouders: 136 blz.

De huiswerkhulpEva Rensman werkt als journalist en tekstschrijver, en zij heeft twee dochters. Hajo Schoppen is tekst- en speechschrijver, en hij heeft twee zoons. “Wij hebben allebei kinderen die op de middelbare school zitten, net als veel van onze vrienden. Wij horen daarom veel verhalen over school, en één ding hoorden we van bijna iedereen: veel leerlingen lopen in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs tegen hetzelfde probleem aan. Ze weten niet goed hoe ze hun schoolwerk handig kunnen aanpakken. Dat is ook niet zo makkelijk. Want hoe leer je woordjes in zo min mogelijk tijd? Hoe bereid je je wiskundetoets goed voor? Hoe maak je een samenvatting? Hoe kom je de toetsweek door? Hoe werk je systematisch, haal je goede cijfers en zit je toch niet elke dag tot tien uur ’s avonds aan je huiswerk?”

Een boek met antwoorden op de in het voorwoord gestelde vragen was er nog niet. Daarom hebben Rensman en Schoppen dit zelf geschreven. De huiswerkhulp bestaat uit twee boeken: één voor leerlingen en één voor hun ouders. De inhoud van beide boeken is min of meer hetzelfde, maar het perspectief is anders.

Het eerste boek is bedoeld voor de jongeren: school is niet altijd leuk, maar het moet! Alles is gemakkelijk opgeschreven en zeer toegankelijk voor middelbare scholieren van alle leertijden. Het tweede boek is voor de ouders, met als belangrijkste tip: “Pushen is niet verstandig, maar concrete hulp is altijd goed.”

Beide boeken beginnen met een hoofdstuk waarin de schrijvers het belang van het boek vertellen en hoe het het beste gebruikt kan worden. Je hoeft bijvoorbeeld niet alles te lezen, maar alleen de hoofdstukken die je nodig hebt. Hoofdstuk twee is wel een absolute must. Hierin geven Rensman en Schoppen algemene tips om het leren te bevorderen. Eerst met uitleg, daarna nog eens overzichtelijk op een rijtje. Of de adviezen in de praktijk ook werken, heb ik zelf niet kunnen uittesten, maar in theorie zitten er zeker zeer bruikbare en handige tips tussen!

Om De huiswerkhulp een beetje op te leuken, zijn zeer grappige cartoons van Jan Vriends aan de teksten toegevoegd. Deze helpen ter ontspanning en een gniffel is af en toe niet te onderdrukken.

Gaat jouw kind na de zomervakantie naar de middelbare school? Dan is De huiswerkhulp een leuk cadeautje om te geven. Het kan hem/haar een beetje op weg helpen in de enge wereld die de middelbare school heet.

Waarom het boek voor jongeren een paperback is en het boek voor volwassenen steviger, is me overigens een volkomen raadsel…

Felice Beekhuis

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!