Humor en respect gaan hand in hand

God save the Queen – Hieke Jippes e.a. – Uitgeverij Pluim – 160 blz.

Elke keer als die kleine gestalte van 1,60 meter met de handtas en de hoed in het openbaar verschijnt, voegt ze iets toe aan het respect voor haar volhouden in een taak die haar toenemend zwaar moet vallen.

De afgelopen jaren lijkt Queen Elizabeth vaker in beeld dan gemiddeld. Of het nu komt door de prachtige serie The Crown, diverse documentaires, journaalbeelden, films, het BBC-interview dat de Queen gaf in 2017, of het flinke aantal boeken die er over haar en haar familie bestaan, we weten al veel over deze vrouw. Stiff upper lip. Plichtsgetrouw. Blijft op de troon tot aan haar dood.

En nu is daar het bescheiden boek God save the Queen. Geschreven door tien vrouwen die koningin Elizabeth elk op hun eigen manier al jarenlang volgen. Een boek vol opmerkelijke en verrassende zaken uit het strikte en op het oog soms wat saaie leven van de Queen, gelardeerd met interessante en vaak grappige uitspraken en weetjes.

Weet u bijvoorbeeld wat een Grand Carver doet? Of hoeveel Swan Uppers de Queen in dienst heeft? En nog belangrijker: wat die doen? Wist u dat er elke dag een sleutelceremonie plaatsvindt? De manier waarop die ceremonie nog steeds elke dag, (al 700 jaar lang en zelfs ten tijde van de tweede wereldoorlog), bloedserieus wordt uitgevoerd, lijkt op een filmscène uit Fawlty Towers.

Ook de uiterst curieuze ceremonie die plaatsvindt wanneer de Black Rod (Ceremoniemeester van het Hogerhuis) de Lagerhuisleden verzoekt om binnendoor naar de Lords Chamber te lopen zou niet misstaan in een aflevering van Absolutely Fabulous.

Natuurlijk wordt er door een aantal auteurs ook geschreven over de enorm zware tiara die de Queen elk jaar bij de opening van het parlement moet dragen, iets wat ze niet fijn vindt.

‘Met de kroon op kun je niet naar beneden naar je speech kijken. Je moet je speech voor je ogen houden, anders breek je je nek.’

De kleding van de Queen kan iedereen wel uittekenen. Mantelpakje, hoed, tasje. Zomen van jurken en jassen verzwaard om opwaaien te voorkomen. Degelijk lijkt het handelsmerk van de koningin te zijn, tot Angela Kelly haar intrede doet als ‘personal assistant, adviser, and curator to Her Masjesty the Queen (juwelry, insignias, and wardrobe’. Binnen de strikte regels van het hof toch kleding wat eleganter en spannender maken was deze vrouw wel toevertrouwd. Wist u trouwens dat de handtas van de Queen ook als communicatiemiddel dienst kan doen?

Liefde, verdriet (spaarzaam getoond), gezinsleden, familieleden, ontvangsten, maaltijden (privé of zakelijk), alles komt aan bod in dit boek. In helaas maar 160 pagina’s laten de tien auteurs met duidelijk schrijfplezier helder licht schijnen over het leven van deze inmiddels vierennegentigjarige, sterke koningin.

God save the Queen is met kennis van zaken, humor en respect geschreven.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dé...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!