Ideale kennismaking met Rembrandt

De schatten van Rembrandt – Michiel Roscam Abbing – Kosmos Uitgevers – 64 blz.

De schatten van Rembrandt_coverOver Rembrandt zijn reeds ontzettend veel boeken geschreven. In 2006 was het vierhonderd jaar geleden dat de schilder het levenslicht zag in Leiden. Naar aanleiding van dit feit werd toen het boek The Treasures of Rembrandt uitgegeven. In 2015 werd dit boek terug uitgebracht in het Nederlands. Het werk is geschreven door Michiel Roscam Abbing, dé Rembrandtkenner bij uitstek. Het is de vrucht van jarenlang onderzoek. De auteur specialiseerde zich onder meer in het opzoeken en inventariseren van archiefstukken over deze zeventiende-eeuwse schilder.

Wat dit werk van andere publicaties over Rembrandt onderscheidt, is dat er in totaal twintig facsimile’s zijn toegevoegd van documenten, kaarten, brieven en kunstwerken. Deze replica’s hebben betrekking op verschillende aspecten en gebeurtenissen uit het leven en werk van Rembrandt. Zo vinden we onder meer documenten terug in verband met de registratie van het woonhuis van Rembrandts ouders in Leiden, zijn inschrijving aan de universiteit van deze stad, zijn huwelijksaankondiging met Saskia Uylenburgh enzovoort. Ook zijn enkele kopieën toegevoegd van werken bijvoorbeeld een waterverftekening van De Nachtwacht voor het persoonlijke album van kapitein Frans Banninck Cocq. Het handschrift op de oude documenten is dikwijls moeilijk leesbaar. Gelukkig heeft de auteur gezorgd voor een hertaling van ieder document.

Na een inleiding en een hoofdstuk over de Gouden Eeuw behandelt de auteur in 27 hoofdstukken diverse aspecten uit het leven en werk van Rembrandt. Inzake het leven van de schilder beschrijft Roscam Abbing onder meer diens jeugd en familie, de opleiding en relatie met andere kunstenaars, de verhuis in 1631 naar Amsterdam, echtgenote Saskia Uylenburgh en zoon Titus. In sommige hoofdstukken is in de marge een tijdslijn opgenomen met de belangrijkste jaartallen en gebeurtenissen uit het leven van Rembrandt maar ook soms uit de Hollandse en Europese geschiedenis. Verder wordt heel wat aandacht besteed aan zijn werk met bijdragen over zijn zelfportretten, de landschappen, de etsen en natuurlijk over de Nachtwacht.

Ieder hoofdstuk beslaat twee bladzijden met kaderstukjes en talrijke kleurenillustraties van etsen, tekeningen en schilderijen. Een gevarieerd geheel dat de aandacht blijft vasthouden. Bij ieder werk van Rembrandt worden minstens het onderwerp en het museum of verzameling vermeld. Bij de schilderijen vinden we meestal ook nog de afmetingen en de drager terug. Achterin het boek zijn nog een register, beknopte bibliografie (met ook weblinks naar Rembrandt) en verantwoording opgenomen.
Het boek is uitgegeven in een luxe cassette en is ideaal om op een laagdrempelige maar goed onderbouwde manier kennis te maken met Rembrandt. Een heel mooi verzorgde uitgave.

Kris Muylle

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!