IJskoude avonturen en warme vriendschap

Walvisvaarders: De noodlottige reis van de Jonge Eva – Bianca Mastenbroek – De Vier Windstreken – 344 blz.

WalvisvaardersBianca Mastenbroek (1979) woont in Eindhoven, waar ze Techniek & Maatschappij studeerde aan de Technische Universiteit. Na een aantal jaar gewerkt te hebben als milieuadviseur besloot ze zich helemaal te wijden aan haar grote passie: schrijven. In 2008 kwam haar debuut Vuurproef uit. Inmiddels heeft Bianca al meerdere historische boeken en fantasyboeken voor de jeugd en voor volwassenen geschreven. Ook won ze meerdere schrijfwedstrijden. Walvisvaarders: De noodlottige reis van de Jonge Eva is Mastenbroeks tweede historische roman voor jongeren.

Maart 1725. Tijs weet het zeker: in de ijzige wateren van het verre Groenland wacht het avontuur. Nu hij en zijn beste vriend Maarten een plekje hebben veroverd op de walvisvaarder van Klaas Daalder, houdt niets hem nog tegen een held te worden en het hart van de mooie Antje te veroveren. Maar het leven op het schip blijkt meedogenloos. Barre kou, genadeloze storm en dichte mist eisen hun tol. Als de walvisvaarder dan ook nog vast komt te zitten in het ijs, keren de bemanningsleden zich tegen elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze veilig terug kunnen naar hun geliefde Texel wordt met de dag kleiner. Zal Tijs Antje ooit terugzien?

Tijs is een overmoedige 14-jarige jongen op zoek naar avontuur. Mee op het schip ‘De Jongen Eva’ lijkt hem prachtig en hij zet alles opzij om mee te mogen. Helaas blijkt de reis niet zo mooi als hij had verwacht. Tijs maakt kennis met de zware leven op de bar koude zee. En met de reusachtige walvissen waar hij en de mannen op jagen.

“Van onder water kwam een donkere schaduw en de golven weken uiteen. Daar was hij, het monster. Tijs keek hem recht in de geopende bek. De muil was net zo breed als hij hoog was, vol baleinen platen. Dit was de poort naar de hel. De walvis kon met één hap een sloep laten verdwijnen. De walvis spoot. De fontein kwam eruit met een ontzagwekkend geluid. Tijs dook ineen, het monster klonk razend.”

Walvisvaarders: De noodlottige reis van de Jonge Eva is bedoeld voor jongeren vanaf twaalf jaar. Het is dan ook zeker niet aan de raden dit boek te laten lezen aan jongere kinderen. Mastenbroek heeft niet bespaard op gruwelijkheden, zoals uitstekende botten of het martelen van een walvis. De reis van Tijs, Maarten en de anderen is niet makkelijk en het boek is dan ook alles behalve luchtig en lieflijk. Maar voor de twaalf-plussers is dat soms juist wel eens lekker: lekker griezelen!

Ook voor volwassenen die eens willen zien hoe zo’n walvisvaart eraan toe ging, is Walvisvaarders zeker een aanrader. Juist doordat de hoofdpersoon zo jong is en onbezonnen, is het makkelijk om je in hem in de leven. Het is een sympathieke jongen: zo’n jongen die iedereen wel kent en voor wie iedereen wel een warm plekje in het hart overheeft. Dus zet de verwarming een standje lager, en beleef het ijskoude avontuur van Tijs!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!