“Ik heb mijn hele leven op jou gewacht.”

Sterrenhemel – Colleen Hoover – Vertaling: Roelof Posthuma – Zomer & Keuning – 320 blz.

SterrenhemelSterrenhemel is het eerste boek van Colleen Hoover wat in het Nederlands vertaald is. Ze heeft op dit moment negen Young Adult en New Adult boeken op haar naam staan, samen met een paar korte verhalen. Zes van deze boeken zijn New York Times bestsellers geworden. Het is nog niet bekend of het vervolg, Losing Hope, in het Nederlands vertaald wordt. Dit is het verhaal vanuit de ogen van Holder.

Sky, de hoofdpersoon in Sterrenhemel, weet een paar dingen heel zeker. Punt 1: ze huilt niet. Nooit. Punt 2: de echte wereld bestaat niet uit happy endings. Punt 3: halsoverkop verliefd worden is aan haar niet besteed. Totdat ze Dean Holder ontmoet, die honderdduizend gevoelens in haar losmaakt. Moet ze haar levensregels herschrijven?

Mijn mening

Sterrenhemel grijpt direct mijn aandacht in het eerste hoofdstuk. Hierin vindt een flash forward plaats die draait om een belangrijke gebeurtenis later in het boek. Wat die gebeurtenis precies is, kom je pas na ongeveer driekwart te weten. Er is niet genoeg informatie bekend gemaakt om direct te achterhalen wat er nu precies aan de hand is. In dit eerste hoofdstuk lees je over Sky, die hysterisch is om het een of ander. Waarom ze dat is, wordt niet vertelt. Het volgende hoofdstuk speelt zich twee maanden eerder af. Dit is iets wat mij erg aanspreekt. Ik ben van nature nogal nieuwsgierig en dat heeft zeker een positief gewerkt bij het lezen van dit boek.

Het plot van dit boek is sterk en origineel. Sky leeft haar hele leven afgesloten van de buitenwereld. Haar adoptieve moeder heeft een hekel aan (mobiele) telefoons, televisies en computers. Sky is dan ook ten strengste verboden om iets daarvan in haar bezit te hebben. Daarnaast heeft ze ook altijd thuis les gekregen van Karen, haar adoptieve moeder. De enige connectie die Sky met de buitenwereld heeft, is haar buurmeisje Six. Voor haar eindexamenjaar heeft Sky Karen over weten te halen om haar naar de middelbare school te laten gaan. Helaas voor Sky wordt buurmeisje Six uitgekozen om voor uitwisseling naar Italië te gaan en is Sky dus aan haar lot overgelaten op school.
Daar komt ze Dean Holder tegen, een jongen die aan de ene kant contact zoekt, maar tegelijkertijd ook bij Sky uit de buurt blijft. Sky wil dolgraag weten wat er precies aan de hand is en wordt langzaam verliefd op Holder. Dit zorgt helaas voor heel wat meer drama dan waarop ze voorbereid was.

Sterrenhemel is enorm goed opgebouwd. Het verhaal ontwikkelt zich met precies de juiste snelheid, zonder langdradig te zijn of juist te snel te gaan. Ik ben er dan ook doorheen gevlogen. Ik was zo benieuwd naar het einde van dit boek, dat ik het overal mee naartoe nam, zelfs naar school. Ik denk dat ik er in totaal ongeveer drie dagen over gedaan heb, wat voor mijn doen best snel is.

De relatie tussen Sky en Holder ontwikkelt zich, net als het plot, precies snel genoeg. Het voelde niet geforceerd aan. Zoiets kan voor mijn gevoel erg snel gebeuren in een boek waarbij mensen elkaar net leren kennen en verliefd op elkaar worden. De romance maakte zo’n echte indruk dat het leek of het op een waar gebeurd verhaal gebaseerd zou kunnen zijn.

Wat ik wel merkte tijdens het lezen, is dat het bestempeld is als Young Adult. Dit vind ik niet helemaal kloppen; ik vind dit boek eerder New Adult. Waar YA gericht is op de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar, is NA dat meer op de leeftijdsgroep 16 tot 25 jaar. Ik merkte op een aantal momenten dat het misschien iets te heftig kan zijn voor wat jongere lezers. Zelf had ik hier geen moeite mee, maar het kan wel iets zijn om even rekening mee te houden.

Ik ben gek op Sterrenhemel en hoop dan ook dat Losing Hope vertaald gaat worden. Ik ben erg benieuwd naar het verhaal vanuit Holders perspectief.

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!