Ik mag haar niet

Liefde? – Gerda van Wageningen – Uitgeverij Ellessy/Relax – 260 blz.

liefdeIk mag haar niet, was de eerste gedachte van Lotte Verhagen, als haar vader dolgelukkig zijn nieuwe vriendin aan de familie voorstelt. Natuurlijk is ze blij voor haar vader, want hij heeft het heel zwaar gehad na het verlies van zijn vrouw. Maar deze vrouw? En al snel blijkt ze de enige niet te zijn die wantrouwen voelt.
Maar wat moet je doen, als je vader gelukkig lijkt te zijn? Niettemin doet er zich een schokkend voorval voor en daarna komt er het een en ander aan het licht over het verleden van Eliane van der Borghe. Is hier eigenlijk wel sprake van liefde?

Het verhaal begint met de introductie van de nieuwe liefde van vader, Eliane. Natuurlijk vindt iedereen dat hij na het verlies van zijn echtgenote verdient om weer gelukkig te zijn. Maar Lotte mag haar meteen al niet, en eigenlijk weet ze niet goed waarom. Iets aan de uitstraling van Eliane maakt, dat zij op haar hoede is. Ze blijkt niet de enige te zijn. Ook haar oom en tante mogen de nieuwe vriendin niet. Haar zus Carolien ziet echter helemaal niet in waarom ze haar niet mogen en Eliane weet haar helemaal om haar vinger te winden. Bovendien, Eliane is een vrouw van in de zeventig. Wat voor gevaar kan zij nu vormen op haar leeftijd? In ieder geval kan het Eliane niet om vader’s geld te doen zijn. Ze lijkt zelf rijk genoeg.

Maar wanneer Lotte op een dag, wanneer haar vader plotseling in het ziekenhuis terecht komt, thuis papieren op moet zoeken, stuit ze toevallig op een paar bankafschriften waarop is te zien dat er van haar vaders rekening behoorlijke bedragen zijn afgeschreven. Gelukkig kan Lotte alles bespreken met haar oom en tante en gezamenlijk besluiten ze op onderzoek uit te gaan, waarbij ze op een paar zeer onaangename feiten stuiten. Maar hoe moet ze die aan haar vader vertellen? Ze moet tenslotte niet alleen rekening houden met zijn gevoelens, maar ook met zijn gezondheid en haar zus Carolien wil er al helemaal niets over horen. Lotte zal het alleen moeten doen.

Ergens op tweederde van het boek verwacht je dat het verhaal is afgelopen, maar dan gaat het op onverwachte wijze verder en eindigt zoals het een echte roman betaamt. Het verhaal begint dan ook eindelijk wat meer vaart te krijgen. Met name de verhaallijn van de hoofdpersoon, Lotte, neemt een verrassende wending.

Deze roman is uitgegeven door Ellessy/Relax, een fonds met een reeks ontspannende hedendaagse familie- en liefdesromans voor met name vrouwelijke lezers van alle leeftijden. Het boek doet deze benaming zeker eer aan. Het is luchtig geschreven en nergens wordt de spanning erg hoog.

Ik denk dat iedereen wel eens van dichtbij heeft meegemaakt dat een familielid een nieuwe partner krijgt en het gevoel herkent dat je meestal enorm aan de nieuwe partner moet wennen. Het thema is daardoor zeker actueel te noemen. De schrijfstijl komt hier en daar wat stijf en ouderwets over, maar is wel makkelijk te lezen. De manier waarop de thema’s worden besproken is soms wat al te netjes waardoor sommige situaties onrealistisch aandoen. Maar wie daar doorheen leest zal zeker heerlijk kunnen ontspannen met dit boek!

Corine Gorter

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!