Ilse Ruijters wil lezers niet teleurstellen
Ilse Ruijters (24 juni 1979) studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie media entertainment. Haar keuzevakken vulde ze in bij de faculteit Nederlands. In 2008 won ze de IVIO Andries Greinerprijs, een aanmoedigingsprijs voor Flevolands schrijftalent. Dat betekende een boost voor haar schrijfcarrière. Ze zegde haar baan in loondienst op, kocht van het prijzengeld een nieuwe laptop en ging als freelance publicist aan de slag. Inmiddels staat er een fraaie reeks publicaties op haar naam.
Ze schreef onder andere artikelen voor Cosmopolitan, Fab! en Lifestyle Almere, en won wedstrijden als ‘Een dagje Aaf zijn’ in NRC Next, Literatuurprijs Helmond en de Onze Taal Magazine Schrijfwedstrijd. In 2013 schreef Ilse het Almeers Dictee.
Met De onderkant van sneeuw debuteerde ze in 2014 als thrillerschrijfster. Deze huiveringwekkende psychologische vrouwenthriller kwam uit bij The House of Books en werd bekroond met de Hebban Thriller Debuutprijs. Ook haar zakelijk succes viel op, dit leverde haar de titel Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar 2015 op. Op dit moment schrijft Ilse voor verschillende media en werkt ze als freelance dagvoorzitter en presentatrice. Haar nieuwste boek, Later als ik dood ben, ligt vanaf 1 oktober 2016 in de schappen.
Uit wat voor gezin kom je? Werd er veel gelezen?
Een heel liefdevol gezin. Mijn ouders zijn nog steeds bij elkaar en ik heb een goed contact met mijn anderhalf jaar jongere zus. Er werd veel (voor)gelezen.
Welke boeken waren favoriet in je jeugd?
Jip en Janneke, Pinkeltje, Pipi Langkous, De Babysitterclub en alle romantische boekjes van Leni Saris.
Schreef je als kind al verhaaltjes of gedichtjes en kun je je nog herinneren waar die over gingen?
Ik schreef gedichten over mijn gevoelens en wat ik allemaal meemaakte en maakte kleine boekjes met verhalen over elfjes, compleet met zelfgetekende illustraties. Ook verzon ik verhalen die ik ’s avonds in bed aan mijn zusje vertelde.
Wanneer begon je voor het eerst thrillers te lezen? Welke schrijvers?
Ik ben begonnen met Nicci French, zo rond mijn twintigste. Ik heb daarna veel boeken gelezen van Loes den Hollander, Marion Pauw, Saskia Noort, René Appel, ga zo maar door. Eigenlijk te veel om op te noemen.
Welke schrijvers bewonder je en zijn misschien voorbeelden voor je?
Ik bewonder een hoop schrijvers, maar volg vooral mijn eigen pad.
Waarom ben je thrillers gaan schrijven en bijvoorbeeld geen chicklits of boeken voor kinderen?
Mijn eerste boek De onderkant van sneeuw was toevallig een thriller. Ik heb niet bewust voor dat genre gekozen, maar voel me inmiddels wel in het thrillerwereldje thuis.
Als je eenmaal aan een boek begint, heb je dan vaste tijden en een vaste werkplek of hangt het af van je andere werkzaamheden?
Ik heb een werkkamer, maar schrijf eigenlijk door het hele huis heen. Ook heb ik geen vaste tijden of rituelen. Wel weet ik dat ik ’s morgens vroeg het meest productief ben. Het komt zoals het komt en ik schrijf gewoon zo veel mogelijk.
Een thriller vereist meestal een strak schema. Word je toch nog wel eens verrast doordat een verhaal een ander kant op gaat dan je dacht?
Ik werk niet echt met een schema. Ik zet het verhaal los op papier en verander het manuscript daarna rigoureus. Tijdens het schrijfproces gaan mijn verhalen dus allerlei nieuwe, verrassende kanten uit.
Je won de Hebban Thriller Debuut prijs. Legt zo’n prijs een druk op je of stimuleert hij alleen? Ben je niet bang om de lezers teleur te stellen?
Daar ben ik zeker bang voor! Dat is ook de reden dat Later als ik dood ben zo lang op zich heeft laten wachten. Maar dat neemt niet weg dat ik dolgelukkig met de prijs ben, hoor. Hij staat te glimmen in de kast.
Later als ik dood ben heeft als hoofdpersonage Elin, een sociotherapeut. Heb je daarvoor veel research moeten doen?
Een vriendin van mij werkt als sociotherapeut in een tbs-kliniek. Zij heeft me veel kunnen vertellen. Ook heb ik hulp gehad van een criminologe en een dame die een relatie heeft met een psychopaat. Daarnaast heb ik veel boeken gelezen en research op internet gedaan.
Wat heeft je getriggerd om Later als ik dood ben te gaan schrijven?
Een etentje met de sociotherapeut-vriendin van hierboven. Zij vertelde me dat het af en toe voorkomt dat therapeuten een relatie krijgen met een patiënt. Toen ik dat hoorde dacht ik: dáár zit een thriller in!
Ben je alweer bezig met de voorbereidingen voor het volgende boek? Wordt het weer een thriller?
Ik ben bezig met het uitwerken van een plot van – inderdaad – een thriller.
Hier kun je nog iets zeggen dat je graag kwijt wilt.
Ter introductie van Later als ik dood ben, is het eBook tijdelijk afgeprijsd. Van € 8,99 voor € 4,99.
Vragen: Wendy Wenning en Pieter Feller