Imponerende literaire thriller

Alles houdt op te bestaan – Elizabeth Brundage – Vertaling: Lucie Schaap en Maaike Bijnsdorp – Hollands Diep – 476 blz.

alles houdt opIk heb al vaker gezegd dat het stempel ‘literaire thriller’ meestal wordt misbruikt door uitgevers om lezers te trekken die van thrillers houden die dan ook nog een beetje niveau hebben en dus uitstijgen boven het proza van Suzanne Vermeer. Vaak word je teleurgesteld omdat het literaire niveau gewoon een marketingdingetje is van de uitgever. Met het literaire gehalte van Alles houdt op te bestaan, zit het wel goed. Het thrillergehalte is niet erg hoog, maar dat vergeet je snel als je dit boek ter hand neemt. Brundage heeft een imponerend boek geschreven, met karakters die staan als een huis en die je niet snel vergeet.

Alles in dit boek draait om een oude boerderij in het Amerikaanse dorpje Chosen. Hij is gekocht door George en Catherine Clare, die er samen met hun driejarige dochtertje Franny gaan wonen. In het eerste hoofdstuk dat op 23 februari 1979 speelt, wordt meteen verteld dat Catherine is vermoord met een bijl. George wordt verhoord, maar hij heeft een alibi en andere verdachten duiken vooralsnog niet op. In het volgende hoofdstuk gaan we naar 1978. We leren George en Catherine beter kennen, maar minstens zo belangrijk is de kennismaking met de familie Hale, vader en moeder en drie zoons, die dan nog op de boerderij in Chosen wonen. Het boerenbedrijf van Hale raakt in de problemen en gaat failliet. Zo komen George en Catherine Clare heel goedkoop aan de boerderij die door de bank bij opbod wordt verkocht.

George Clare heeft kunstgeschiedenis gestudeerd, evenals Catherine. George krijgt een goede baan aan de universiteit in de buurt en Catherine blijft thuis om Franny te verzorgen. Al snel is duidelijk dat het huwelijk niet heel gelukkig is. George is met Catherine getrouwd omdat ze zwanger was en dat alleen blijkt geen goede basis voor een geslaagd huwelijk. Catherine krijgt van haar ouders het advies om er alles aan te doen om het huwelijk te redden. Ze offert zich op.
Brundage cirkelt dan een aantal hoofdstukken om de hoofdpersonen heen. We krijgen meer te weten over de drie gebroeders Hale, Eddy, Cole en Wade, die Catherine komen helpen de boerderij, waar ze voorheen zelf woonden, op te knappen. We komen meer te weten over het academische milieu op de universiteit en de kennissen die George en Catherine opdoen in het dorpje Chosen.

Het boek bestaat uit vijf delen en in het laatste deel zijn we aanbeland in 2004. Franny, die opgevoed is door haar vader George, is intussen volwassen en bijna afgestudeerd als chirurg. De moord op haar moeder is nooit opgelost. De boerderij die onverkoopbaar leek, is na vijfentwintig jaar eindelijk verkocht. Omdat George door een verwaarloosde suikerziekte bijna blind is, gaat Franny de boerderij ontruimen. Ze wordt er geconfronteerd met het verleden en doet een ontdekking die, zo lijkt het, tot de oplossing van de moord op haar moeder zal leiden. Toch blijft het raadselachtig. Franny was op de dag van de moord met haar moeder thuis. Maar ze was drie jaar en wat is er nu echt gebeurd?

“Wat ze zich herinnert is vaag, een wazige reeks vergeelde beelden: een hand in een zwarte handschoen die haar knuffelkonijn pakt, het aangename knarsen van het zilveren sleuteltje, de muziek die begint. Was het ‘Au claire de la lune’? Ze heeft het nooit iemand verteld.”

Brundage heeft een monumentaal en gelaagd boek geschreven dat alle lezers die van psychologische thrillers houden en die een literaire roman waarderen, zal boeien. Ja, Alles houdt op te bestaan is een echte literaire thriller.

Pieter Feller

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!