Indringende roman met een fijne, onderhuidse spanning

De ijzeren engel – Florian Boland – Pepper Books – 287 blz.

De ijzeren engelFlorian Boland studeerde bestuurskunde in Rotterdam. In 2008 debuteerde hij met De Tweede Grantinée, een kort verhaal in tijdschrift De Gids. Naast schrijver is hij bestuursadviseur. Momenteel woont hij in Leiden. Zijn boek De ijzeren engel is een spannende, plot gedreven roman die zich grotendeels in Haarlem en omgeving afspeelt. Florian Boland kent de omgeving goed omdat hij bij de gemeente Bloemendaal heeft gewerkt. De serene sfeer die uitgaat van het parkachtige terrein, omgeven door de bossen westelijk van Haarlem, heeft in De ijzeren engel een centrale rol.

Mark Moulain is net begonnen met zijn nieuwe baan als assistent-psychiater bij de Linnaeuskliniek in Haarlem. Mark probeert uit de schaduw van zijn vader te stappen, een ontspoorde psychiater die, toen Mark nog geen drie jaar oud was, zijn gezin verliet voor de Bhagwan-sekte. Als Julian Kroon, een voormalig cadet aan het KMA wordt opgenomen, raakt Mark gefascineerd door deze aan schizofrenie lijdende jongeman. Ondanks Marks geloof in de regels van zijn vak en de grenzen van zijn beroep, wordt het een obsessie om de waarheid rondom Julians trauma te achterhalen.

De ijzeren engel laat zich vertellen vanuit het perspectief van de negenentwintigjarige Mark, vanuit de eerste persoon. De strakke, veelal korte zinnen geven een wat monotone klank aan het geheel, maar dit is passend bij de ernst van het verhaal. De oorzaak van Julians trauma is een mysterie, maar Mark doet er alles aan om te achterhalen wat er precies is gebeurd zodat hij Julian kan helpen. Een onbekende man zoek contact met Mark, hij zegt dat hij een vriend van Julian is en eist dat Mark alles te werk stelt om Julian te helpen. Ook alles om deze man heen is mysterieus en langzaam voel je een onderhuidse spanning opkomen.

Mark en zijn zus Eva hebben door alles wat er in hun jeugd gebeurd is, een hechte band. Eva en haar man willen graag kinderen, maar dit lukt helaas niet op normale wijze. Behandelingen in het ziekenhuis moeten hun wens in vervulling laten gaan. Eva’s man is piloot en regelmatig dagen van huis en zo gebeurt het dat Mark meegaat als ondersteuning tijdens de behandelingen in het ziekenhuis. Zo is Mark druk met alles en iedereen en heeft geen tijd om over andere dingen na te denken, hij verliest zichzelf door de problemen van anderen. Het wordt steeds moeilijker zijn grenzen te bewaren.

In De ijzeren engel komt Mark erachter dat hij misschien meer op zijn vader lijkt dan hij gedacht zou hebben. Hij is het niet eens met hoe zijn vader het heeft aangepakt, maar door de behandeling van Julian begrijpt hij des te meer van het vervagen van je eigen grenzen. Na alle mysterieuze gebeurtenissen beseft hij dat het tijd wordt om zich met het leven te verzoenen.

De ijzeren engel heeft een grote dosis psychologie in zich, die gecombineerd wordt met een fijne, onderhuidse spanning. Interessante thema’s die vertellen over psychiatrie en over een verstoorde vader-zoon relatie. Op mooie en heldere wijze beschreven en voorzien van een prima uitwerking. Hoewel het boek als thriller gecategoriseerd staat, noemt de auteur het zelf liever een spannende roman en na het lezen, moest ik dit beamen. Een spannende, maar vooral uiterst indringende roman waarmee de auteur bewijst capabel genoeg te zijn om een mooi verhaal neer te zetten.

Wendy Wenning

Andere recensies

Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!
Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!