Infiltreren bij een drugskartel

De Machthebbers – Gregg Hurwitz – vertaling Jan Mellema – Bruna Uitgeverij – 544 blz.

De Machthebbers is het zevende deel in de Orphan X serie. Ik maakte kennis met deze serie, omdat ik deel een ook voor Boekenbijlage mocht recenseren. Ik was direct verkocht en heb daarna geen deel meer gemist.

Evan Smoak is op zijn twaalfde uit een weeshuis geplukt en opgeleid tot huurmoordenaar voor het Orphan programma van de regering, alles in het diepste geheim. Tot hij besluit uit het programma te stappen en verder te gaan als The Nowhereman. Hij helpt mensen in nood, gebruik makend van al zijn vaardigheden die hij als Orphan X heeft geleerd.

Deel zes eindigde met het opblazen van het geavanceerde appartement van Evan, maar uiteraard heeft hij dit overleefd. Zijn appartement wordt weer als vanouds hersteld, met alle technische snufjes en hoogstandjes. In elk deel worden deze door de auteur opnieuw beschreven. Van de geheime ruimte achter de douche tot het zwevende bed, en niet te vergeten de levende muur en de plant Vera II. Toch verveelt het nooit om dit elke keer opnieuw te lezen. Het hoort erbij. Net zoals de figuranten die in elk deel weer meedoen: Mia en Peter, Joey en Hond en de sympathieke maar vreemde wapenhandelaar Tommy. Iedereen is weer van de partij.

Evan moet dit keer de dochter van een kartelbaas bevrijden, die door een concurrerend kartel is ontvoerd. Maar wil Evan wel een kartelleider helpen? Toch weet Hurwitz van deze Aragรณn Urrea een Jefe met gevoelens en moraal te maken, dus begeeft Evan zich in het hol van de leeuw. Letterlijk, want de tegenpartij is โ€œLeonesโ€ genaamd en El Moreno – de kartelleider- heeft een leeuw op zijn terrein rond lopen. En zoals we vaker gezien hebben, gaat Evan er alleen op af, zonder back-up en zonder wapens.

Hurwitz doet voor elk van zijn boeken uitstekende research. Of het nou om wapens gaat, of om drones, hij lijkt er alles van te weten. Dit keer heeft hij zich ingelezen in de materie van de synthetische drugs en de drugswereld. En het komt allemaal zo realistisch over, dat het is alsof hij echt in deze wereld bekend is.

Evan krijgt niet alleen met doorgewinterde criminelen te maken, ook moet hij dealen met zijn eigen emoties en persoonlijke problemen, iets wat hij niet echt gewend is om te doen. Vooral de zorgen om Joey en Mia dreigen hem soms de das om te doen.

De Machthebbers is weer een deel in de Orphan X serie om van te genieten. Af en toe zijn de gevechten en drugs verhandelingen iets aan de technische kant, en de romantiek binnen het kartelgevecht is niet erg origineel, maar verder wil je alleen maar lezen hoe Evan zich weer uit penibele situaties redt. De nodige humor mist ook niet in dit deel en we komen eindelijk precies te weten hoe Evan vanuit het weeshuis in het Orphan-programma terecht is gekomen.

In 2023 komt het achtste deel uit, met de titel De laatste Orphan. Ik kijk er alweer naar uit. Om af te sluiten met het citaat van David Baldacci: ‘Lees de Orphan X-reeks, je zult me er later voor bedanken.’

Erica Ganzevles

Boek bestellen!

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier โ€“ Elin Meijnen โ€“ Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!