Intensief en lief tegelijk

Het boek van Polly – Kathy Hepinstall – Vertaling: Ireen Nieesen – Prometheus – 318 blz.

Kathy Hepinstall groeide op in Texas, bij de grens met Louisiana. Polly is gedeeltelijk gebaseerd op Kathy’s eigen moeder, die net zo’n scherpe tong heeft als het verzonnen personage. De auteur houdt ook een blog bij, met een eigen pagina over haar bijzondere moeder. Tegenwoordig woont Hepinstall in Portland, Oregon. Het boek van Polly is Hepinstalls zevende boek. Haar boeken zijn inmiddels vertaald is zes talen.

Polly was al achter in de vijftig toen ze bij verrassing een nagekomen dochter kreeg: Willow. Willow is nu tien, en als de dood dat haar moeder zal sterven. Dat wil ze koste wat het kost voorkomen. Polly is nukkig en nogal grof in de mond. Ze heeft altijd mot met haar buren – en met het ongedierte in haar tuin. Ze is dol op margarita’s en heeft een jachtgeweer in huis.

Willows vader stierf al voordat zij geboren was; haar veel oudere broer en zus zijn al jaren de deur uit. Willow heeft alleen haar bizarre moeder, Polly. Maar Willow weet dat Polly geheimen met zich meedraagt. Waarom verliet ze vijftig jaar geleden haar geboortestad Bethel, Louisiana, om voorgoed naar Texas te verhuizen? En wie is Polly’s vroegere minnaar Garland Monroe, die misschien iemand heeft vermoord?

Het boek van Polly is een boek waar je wel even in moet komen. Het begint als een gewone dag in het leven van een ongewoon kind met een ongewone moeder. Je hebt geen idee waar het verhaal naartoe zal gaan. En het duurt ook wel een tijdje voor je daar achter bent. Op het eerste gezicht lijkt het een beschrijvend verhaal over moeder en dochter, maar in de loop van het verhaal ontdek je het dieperliggende gevoel achter het beschrijvende verhaal. Het enige wat je als lezer af en toe mist, zijn de beweegredenen van Polly. Je ziet wel welke gekke dingen ze doet of zegt, maar je bent ook nieuwsgierig waarom. Helaas is dat een vraag waar je niet echt antwoord op krijgt.

Het boek van Polly is geschreven vanuit het perspectief van een kind. Willow is pas 10 jaar als het verhaal begint. Je voelt als lezer met het meisje mee. Je voelt dat ze van haar moeder houdt, en dat ze die nog vele jaren bij zich wil houden. Daarbij is er een combinatie van subtiele humor in het verhaal en incidenteel hilarische opmerkingen of acties van Polly. De combinatie hiervan maakt dat het boek je raakt. Het verhaal is eigenlijk intensief en lief tegelijk.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!