Is er een leven zonder Erlendur?

Schemerspel – Arnaldur Indridason – Vertaling: Adriaan Faber – Querido – 280 blz.

Arnaldur Indridason is beroemd geworden met zijn thrillers met in de hoofdrol Erlendur Sveinsson. Dan komt er een nieuw boek en is er ineens een andere hoofdrolspeelster, Marion Briem. Zij heeft wel connecties met Erlendur, want zij is zijn mentor!
Missen doe je Erlendur trouwens niet in dit boek. Marion Briem wordt prima beschreven als hoofdpersoon net zoals Erlendur. Op de wijze zoals Indridason het altijd doet, wordt Marion Briem een verleden gegeven. Korte hoofdstukken waarin het verleden van Marion wordt weergegeven. Die informatie maakt haar gedrag en werkwijze in het heden duidelijk.

Marion is een onecht kind van een rijkere man, maar die heeft zich nooit om haar bekommerd. Toen zij tbc kreeg heeft de moeder op aandringen van iemand anders wel gezorgd dat ze werd geholpen. Niet echt van harte, maar het was een plicht.
Dan het heden: Het is 1972 en in Reykjavik wordt de schaaktweekamp om het wereldkampioenschap tussen Spasski en Fischer georganiseerd. De Koude Oorlog is in volle gang en op het eiland is het een drukte van jewelste. Verder is iedereen zenuwachtig. In deze omgeving wordt een jongeman vermoord. Een jongeman die naar bijna alle films gaat en de aparte gewoonte heeft om deze films op te nemen: niet het beeld maar het geluid op een cassetterecorder. Hij wordt dan ook vermoord gevonden in een van de bioscopen.

Dan begint het speurwerk: wie zaten er in de zaal, waarom meldt niet iedereen zich en wat is de rol van de mensen aan de kassa of heeft de gespannen situatie op het eiland er mee te maken? De hamvraag: Waarom? Het was tenslotte een wat naïeve jongen die niemand een vlieg kwaad deed.
Schemerspel is een goed opgebouwde thriller waarbij het lang onduidelijk blijft in welke richting je moet zoeken, maar dat de cassette een belangrijke rol speelt is wel duidelijk.
Er is leven zonder Erlendur Sveinsson en Marion Briem kan de periode totdat Erlendur echt begint zeker met een paar zaken goed op vullen! Het smaakt naar meer!

Wim Krings

 

Boek bestellen!

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!