Is er van elke werkdag een topdag te maken?

Elke werkdag een topdag – Mirjam Wiersma – Haystack – 254 blz.

Mirjam Wiersma is voormalig advocaat en bedrijfsjuriste en de bedenker van “zakelijk flirten”. Tijdens trainingen en presentaties laat ze zien hoe je anderen kunt verleiden om zaken met je te doen en hoe je van elke werkdag een topdag kunt maken.
Dat staat op de achterkant van het boek. Wie wil er nu eigenlijk niet dat zijn werkdag een topdag is. De auteur heeft een jaar lang zelf technieken uitgetest om meer uit haar werkdag te halen. In dit boek deelt ze haar ervaringen, geeft ze tips en adviezen en komt ze met een programma van tien weken om meer uit je dag te halen.

Na een inleiding waarin staat waarom je anders zou willen kijken naar hoe je je dag doorbrengt, hoe je het anders zou kunnen doen en waarom de auteur dit zelf aanpakte, ga je van start met het programma. De opzet is per hoofdstuk is dezelfde: een intro waar je die week aan gaat werken, een knalgeel kader met witte tekst met een soort zelfreflectie, uitleg weekexperiment en als afsluiting ‘game changers’. Wat neem je mee uit dit hoofdstuk? Wat ga je doen?
Na tien hoofdstukken over onder andere energie, ruimte (opruimen dus), focus, lef, creativiteit, keuzes en werktechnieken laat de auteur weten wat het jaar haar zelf heeft gebracht. Dan volgt er nog een dankwoord, informatie over de auteur en een lijst met voetnoten die je door het gehele boek aantreft.

De gele cover trok mij aan, niet alleen qua tekst maar ook qua vormgeving. Bij het doorbladeren op het eerst gezicht vond ik het vrolijk dat het geel ook in het boek was verwerkt, maar al lezend bleek dat voor mij een minpunt. De witte tekst op geel en het gebruik van gele woorden als titel boven de teksten is minder goed leesbaar. Zeker als je (net als ik) veel bij kunstlicht leest, merk je dat het meer inspanning kost en hierdoor legde ik het boek vaak opzij.

Gelukkig is het geheel vlot leesbaar en zeer toegankelijk. De oefeningen en tips zijn uiterst haalbaar, omdat ze over gewone dagelijkse dingen gaan en je er juist niets extra’s voor nodig hebt, alleen motivatie. Wel is het naar mijn idee behoorlijk gericht op kantoorwerk, dan wel de zakenwereld. Ik zie veel tips en suggesties die niet echt haalbaar zijn in de zorgsector waar ik zelf werkzaam ben. Maar je kan de boel ook een beetje verdraaien naar je eigen setting. Sommige zaken als relativeren, rust nemen, focus pakken en ruimte maken zijn natuurlijk overal mogelijk. Het is niet allemaal vernieuwend wat je leest en het is zeker geen kant- en klare gebruiksaanwijzing of remedie. Wel leuk om doorheen te bladeren en er je eigen tips uit te halen. Dat heb ik ook gedaan. Niet volgens een tien weken programma, daar heb ik het geduld niet voor, maar gewoon er uitpikken wat je aanspreekt.

Na het lezen van het boek denk ik niet dat het haalbaar is wat de titel suggereert. Niet elke werkdag kan een topdag zijn. Maar ik vraag me af of dat noodzakelijk is. Wel kun je het jezelf een stuk makkelijker maken. Door je werkdag meer ontspannen in te gaan wordt het werk zeker een stuk aangenamer.

Conny Schelvis

Boek bestellen!

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!