Is er van elke werkdag een topdag te maken?

Elke werkdag een topdag – Mirjam Wiersma – Haystack – 254 blz.

Mirjam Wiersma is voormalig advocaat en bedrijfsjuriste en de bedenker van “zakelijk flirten”. Tijdens trainingen en presentaties laat ze zien hoe je anderen kunt verleiden om zaken met je te doen en hoe je van elke werkdag een topdag kunt maken.
Dat staat op de achterkant van het boek. Wie wil er nu eigenlijk niet dat zijn werkdag een topdag is. De auteur heeft een jaar lang zelf technieken uitgetest om meer uit haar werkdag te halen. In dit boek deelt ze haar ervaringen, geeft ze tips en adviezen en komt ze met een programma van tien weken om meer uit je dag te halen.

Na een inleiding waarin staat waarom je anders zou willen kijken naar hoe je je dag doorbrengt, hoe je het anders zou kunnen doen en waarom de auteur dit zelf aanpakte, ga je van start met het programma. De opzet is per hoofdstuk is dezelfde: een intro waar je die week aan gaat werken, een knalgeel kader met witte tekst met een soort zelfreflectie, uitleg weekexperiment en als afsluiting ‘game changers’. Wat neem je mee uit dit hoofdstuk? Wat ga je doen?
Na tien hoofdstukken over onder andere energie, ruimte (opruimen dus), focus, lef, creativiteit, keuzes en werktechnieken laat de auteur weten wat het jaar haar zelf heeft gebracht. Dan volgt er nog een dankwoord, informatie over de auteur en een lijst met voetnoten die je door het gehele boek aantreft.

De gele cover trok mij aan, niet alleen qua tekst maar ook qua vormgeving. Bij het doorbladeren op het eerst gezicht vond ik het vrolijk dat het geel ook in het boek was verwerkt, maar al lezend bleek dat voor mij een minpunt. De witte tekst op geel en het gebruik van gele woorden als titel boven de teksten is minder goed leesbaar. Zeker als je (net als ik) veel bij kunstlicht leest, merk je dat het meer inspanning kost en hierdoor legde ik het boek vaak opzij.

Gelukkig is het geheel vlot leesbaar en zeer toegankelijk. De oefeningen en tips zijn uiterst haalbaar, omdat ze over gewone dagelijkse dingen gaan en je er juist niets extra’s voor nodig hebt, alleen motivatie. Wel is het naar mijn idee behoorlijk gericht op kantoorwerk, dan wel de zakenwereld. Ik zie veel tips en suggesties die niet echt haalbaar zijn in de zorgsector waar ik zelf werkzaam ben. Maar je kan de boel ook een beetje verdraaien naar je eigen setting. Sommige zaken als relativeren, rust nemen, focus pakken en ruimte maken zijn natuurlijk overal mogelijk. Het is niet allemaal vernieuwend wat je leest en het is zeker geen kant- en klare gebruiksaanwijzing of remedie. Wel leuk om doorheen te bladeren en er je eigen tips uit te halen. Dat heb ik ook gedaan. Niet volgens een tien weken programma, daar heb ik het geduld niet voor, maar gewoon er uitpikken wat je aanspreekt.

Na het lezen van het boek denk ik niet dat het haalbaar is wat de titel suggereert. Niet elke werkdag kan een topdag zijn. Maar ik vraag me af of dat noodzakelijk is. Wel kun je het jezelf een stuk makkelijker maken. Door je werkdag meer ontspannen in te gaan wordt het werk zeker een stuk aangenamer.

Conny Schelvis

Boek bestellen!

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!