Is het nou giftig of niet?

Suiker, het zoete vergif – Huib Stam – Carrera – 160 blz.

SuikerAlles wat je moet weten over suiker! Het begint door te dringen dat de alledaagse voeding vol zit met suiker en dat het goed voor de gezondheid is om te minderen. In het bijzonder voor kinderen, die gek zijn op zoetigheid, en voor ouderen, die suiker niet goed meer verwerken. De feiten stapelen zich op: suiker is een dikmaker en een ziekteverwekker. En we hebben het helemaal niet nodig. Maar hoe slecht is suiker eigenlijk? Huib Stam schetst het in dit boek en aanbevelingen op het ‘zoete vergif’ in het huishouden te verminderen.

In het eerste hoofdstuk komen er veel cijfers op je af. Huib Stam schrijft zelf over een mist van feiten en fabels, maar hij maakt het er niet veel beter op. Gelukkig geeft hij dit grif toe. Hij kan de cijfers niet achterwege laten, omdat ze noodzakelijk zijn voor een goede onderbouwing.
Dat suiker en kapitalisme hand in hand gaan, maakt hij op deze wijze wel haarfijn duidelijk. De suikerlobby wint nogal eens door middel van chantage. Daarnaast ontwikkelt de farmaceutische industrie nieuwe medicijnen voor behandeling van diabetes, omdat op de oude medicijnen geen patent meer zit. Aan nieuwe medicijnen kunnen ze dan meer verdienen. En nog onbegrijpelijker, diezelfde farmaceutische industrie sponsort de Nederlandse Diabetes Vereniging.

Alleen om dat soort praktijken zou je al suiker gaan minderen. Maar dan komt nog de uitleg wat suiker in je lichaam doet, wat de gevolgen van overmatig gebruik zijn en hoe snel je al aan dat limiet van gebruik zit. Ondanks de wetenschap het nog niet naar voldoening kan bewijzen, stoelt Stams’ werk op voldoende onderzoek om de grote lijnen als waarheid te kunnen aannemen.
Toch heeft iedereen een eigen visie en denk ik dat je elke mening met een korreltje suiker moet nemen. Of dat nu van een voor- of tegenstander van suiker is.

Is suiker nou giftig of niet? En is het verslavend, zoals sommigen beweren?
De antwoorden vind je in dit prettig leesbare boek van Huib Stam. Het is in gangbare taal geschreven, niet alleen voor kenners en wetenschappers geschikt. Stam belicht heel veel stellingen van twee kanten, waardoor je in de gelegenheid wordt gesteld om zelf je mening te vormen. Zijn doel is duidelijk niet om de lezer te overtuigen van zijn gelijk, maar om te informeren en onder de aandacht te brengen.
Als je het boek in zijn geheel leest, zijn de tips op minder suiker te nuttigen een beetje een open deur, maar niet minder de moeite waard om in je op te nemen.

Dat we gek zijn op zoetigheid is trouwens een overlevering van onze verre voorouders. Het aanbod van zoet fruit was altijd een beperkte periode van het jaar en daardoor een ware traktatie en een periode om reserves in het lichaam aan te vullen voor schaarsere tijden. Tegenwoordig eten we al die zoetigheid is grote hoeveelheden en het hele jaar rond….

Nelly Hofman

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!