Is scheiden altijd lijden?

Bruggenbouwer – Verhalen en gedichten onder redactie van Fiona Hack – De Klimmende Ster – 180 blz.

BruggenbouwerFiona Hack, zelf kind van gescheiden ouders, had naar aanleiding van het zoveelste item over vechtscheidingen allerlei vragen. Ze vroeg zich ook af of scheiden altijd lijden met zich meebrengt. In deze bundel staan verzamelde gedichten en verhalen die gebaseerd zijn op de stelling ‘Is scheiden altijd lijden?’, gevolgd door een aantal artikelen van deskundigen. Niet alleen voor kinderen in deze situatie, maar ook voor ouders of mensen die er professioneel mee in aanraking komen, biedt deze bundel handvatten om kinderen te begeleiden.

De verhalen zijn kort en specifiek gericht op kinderen. Door taalgebruik, korte zinnen en herkenbare situaties zullen ze hen aanspreken. De kinderen kunnen zien dat er verschillende manieren zijn van het ervaren van de boodschap dat de ouders gaan scheiden en over hoe dat in de praktijk kan uitpakken. De reacties daarop en de emoties die daarbij loskomen, komen allemaal voorbij. Een stuk herkenning dat al die emoties er mogen zijn, is prettig voor de kinderen om te lezen. Zo zien ze dat ze niet alleen staan in hun verdriet, boosheid of eenzaamheid. De gedichten zijn eenvoudig en pakkend en daardoor ook voor jonge lezers geschikt.

Het kind staat in de verhalen en gedichten centraal. Dat het belangrijk is dat de ouders er altijd zijn en blijven voor het kind, of ze nu samenwonen of niet. Dit komt weer terug in de titel en in het mooie gedicht van Daniëlle Lous met dezelfde titel:
“De ouders moeten bouwen aan een brug, die het gezin bij elkaar houdt, ook al wonen vader en moeder niet meer bij elkaar.”
Een mooi thema, een ideaalbeeld dat in de praktijk niet voor iedereen zal zijn weggelegd. Persoonlijk denk ik, dat de kinderen ook vaak degenen zijn die de brug proberen te bouwen, omdat ze een onvoorwaardelijke liefde hebben voor beide ouders.

De bundel wordt afgesloten met een aantal artikelen van onder andere een kind- en jeugdpsycholoog, een veranderingscoach, een mediator en een pedagoge. Hierin worden vanuit praktijkvoorbeelden handvatten gegeven om het kind te kunnen begeleiden. Ook zijn er verwijzingen naar sites voor meer informatie, waaronder de Heppee-app, een manier om als gezin van elkaars doen en laten op de hoogte te blijven en praktische afspraken met elkaar te delen. Met name het delen van leuke momenten zou een positief effect op de kinderen hebben.

Op de vraag of scheiden altijd lijden is, krijgen we als antwoord van de redacteur een volmondig ‘ja’. Dit lijden ligt niet alleen bij het kind maar ook bij de ouders.
Ik ken ook situaties waarbij dit niet zo is. Wel denk ik dat een wederzijds begrip en elkaar in waarde kunnen laten een goede start is van het helingsproces. De stukken in deze bundel zullen daar zeker aan mee kunnen werken.

Conny Schelvis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen