John Rebus kruipt onder je huid

Een web van leugens – Ian Rankin – Vertaling: Ralph van der Aa – The house of books – 464 blz.

Hoewel Ian Rankin een internationale bestsellerauteur van misdaadreeksen blijkt te zijn, had ik nog nooit iets van hem gelezen. Een web van leugens is het 22ste deel rond politieman John Rebus. Kleine aanwijzingen in het verhaal geven soms iets prijs over de relaties in de vorige boeken en dat is fijn, dat kleurt het toch al sterke karakter van John Rebus nog verder in. In Een web van leugens is John Rebus met pensioen, maar houdt hij via zijn jongere collega hoofdinspecteur Shiobhan Clarke nog vinger aan de pols met betrekking tot interessante zaken. Hij kan het werk nog niet loslaten. Zeker niet wanneer er in een bos een auto wordt gevonden met daarin een lijk van een vermiste privédetective.

John belt meteen met Shiobhan om te vragen of de auto een rode Polo is. Dat blijkt zo te zijn en het lijk is inderdaad Stuart Bloom die al tien jaar wordt vermist. John Rebus was toentertijd bij dat onderzoek betrokken. Een onderzoek dat niet de schoonheidsprijs verdiende, sterker nog, waar heel veel fout was gegaan.

Het huidige onderzoeksteam onder leiding van Shiobhan Clarke moet daarom niet alleen de moordenaar van Stuart Bloom zien te vinden, maar ze moet ook uitzoeken waarom dat tien jaar geleden niet gelukt is. Iedereen die toen bij het onderzoek betrokken was moet ondervraagd worden en allemaal lijken ze iets te verbergen. Ook John Rebus. Ondertussen wordt Shiobhan lastiggevallen per telefoon, is er een lek op kantoor, moet ze een bevriende journaliste op afstand houden en is er nog een andere zaak waar ze Johns hulp bij inschakelt.

Een web van leugens is een verhaal waarin veel personages worden neergezet én veel verhaallijnen. Het duizelde me soms, wellicht omdat ik de 21 delen hiervoor niet heb gelezen. Toch wilde ik wel graag doorlezen want zeker het karakter van John Rebus kreeg meteen mijn sympathie. Juist omdat hij soms buiten de lijntjes kleurt om tot bevredigende, (in zijn ogen rechtvaardige) oplossingen te komen. Hij mag dan met pensioen zijn, zijn geest is dat ontegenzeggelijk niet.
Ook Shiobhan Clarke komt goed uit de verf. Hoewel ze zeker een gedreven hoofdrechercheur met hart voor de zaak is, aarzelt ze niet om zich soms af te zetten tegen haar meerderen om zo partij te kunnen trekken voor John Rebus. Het beeld dat de auteur schetst van de politiegemeenschap berust, hoop ik, uitsluitend op zijn fantasie en niet op de werkelijkheid. Je moet er niet aan denken om in een dergelijk wespennest te werken en bang te zijn voor collega’s die als je niet oplet, jou aan de schandpaal nagelen om er zelf beter van te worden.

Hoewel ik niet denk dat ik alle 21 voorgaande delen wil gaan lezen, is het karakter van John Rebus er een die onder de huid gaat zitten en me toch nieuwsgierig maakt naar een of twee van de voorgaande delen.

Ian Rankin is internationaal bestsellerauteur van de misdaadreeksen met John Rebus en Malcolm Fox in de hoofdrol, maar ook van verschillende alleenstaande thrillers. Zijn boeken worden vertaald naar 36 talen. Hij is de ontvanger van vier CWA Dagger Awards en heeft ook de prestigieuze Amerikaanse Edgar Award gewonnen. Hij heeft verschillende eredoctoraten ontvangen van de universiteiten van Abertay, St. Andres, Hull en Edingburgh, en hij heeft een Orde van het Britse Rijk ontvangen voor zijn bijdrage aan de Engelse literatuur.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!