Julia reist door de tijd

Julia´s ontsnapping – Finn Zetterholm – Vertaling Erica Weeda – De Fontein – 382 blz.

julia's ontsnappingFinn Zetterholm(1945) is in Zweden vooral bekend als zanger en gitarist. Daarnaast schrijft hij liedjes en cabaretteksten voor radio en televisie. Hij heeft inmiddels tien boeken op zijn naam staan. Het eerste boek over Julia, Julia´s reis, werd verkozen tot Jeugdboek van het jaar 2010 in Zweden. Julia´s ontsnapping is het derde deel uit deze serie.

Julia heeft een bijzonder talent; ze kan in een schilderij verdwijnen en wordt dan wakker in de tijd van de kunstenaar. Nu is Julia eindelijk thuis en is ze niet van plan zich weer in allerlei avonturen te storten. Maar dan wordt ze wakker bij René Margritte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat is het begin van een reeks nieuwe ontmoetingen. Ze reist met de jonge Mozart naar Parijs en belandt op het toneel bij Shakespeare in Londen. Julia´s reizen zijn echter niet zonder gevaar. Illusionist Hoffman wil Julia deze keer niet laten ontsnappen en ook de Vogelman zit achter haar aan. Lukt het Julia om op tijd terug te keren naar de 21e eeuw ?

Julia´s ontsnapping is inderdaad een wonderbaarlijk verhaal. Je reist met Julia mee door de tijd en waant je in de wereld die je net als Julia verwondert. Mooi weergegeven en zo goed omschreven dat je het je bijna letterlijk voor je ziet. De situaties lopen goed en vlot in elkaar over en naast de spanning en de ontroering is het ook nog leerzaam, omdat je leest hoe mensen in die periode leefde. Julia ontmoet historische figuren waar je meer over te weten komt. Zo pakt de lezer een stukje (kunst-) geschiedenis mee.

Het boek is mooi vormgegeven met een afbeelding op de cover die al tot de verbeelding spreekt. Aan de binnenkant van de cover zie je afbeeldingen van de historische figuren die Julia gaat ontmoeten en aan het einde van het verhaal zijn deze personen nog even uitgelicht met een korte beschrijving.
Al is dit het derde deel van deze serie van Julia´s avonturen is het boek zeer goed zelfstandig te lezen. Het begint met een korte introductie over Julia, haar geheim en andere karakters in het boek. Zonder veel verwijzingen naar vorige delen wordt al snel duidelijk wat de verhoudingen tussen die karakters zijn en hoe ze elkaar kennen. Doordat ze elkaar in dit deel weer ontmoeten vallen alle verhaallijnen weer op zijn plaats. Het gaat over vriendschap, heimwee, historische figuren en kunst maar vooral is het een mooi verhaal.

Conny Schelvis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!