Keltische druïde versus synthetische biologe
De Runencirkel – Jacques van de Baan – Den Hertog – 332 blz.
In het verhaal maken we kennis met Jeffrey Newman, cryptoloog bij de NSA (National Security Agency), hij gaat samen met Clyde Ferguson, expert in synthetische biologie, op onderzoek uit waarom grote olievelden droog zijn gevallen. De wereld is opgeschrikt door deze sabotage en zonder oplossing zou ze terugvallen naar een tijd van ver voor de middeleeuwen. Op de plaats van de sabotage is een symbool uit de heraldiek gevonden. Jeffrey, die als hobby het leven van Koning Arthur bestudeert, legt al snel de link met de Kelten. Een mysterieuze Keltische druïde zet een spoor uit met een cryptische runencirkel. Tijdens hun onderzoek stuiten ze op een verbijsterende waarheid.
De druïde Veleta, die in Engeland leeft in een oud kasteel, hangt het Keltische geloof aan. De Kelten geloven in de natuur en in het één zijn met de natuur. Het druïdeschap gaat van vader over op kind, dus zo is zij aan haar geloof gekomen. In de druïdegemeenschap staat ze in hoog aanzien, omdat zij de beschermvrouwe van het zwaard is, wat een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ze twijfelt echter aan haar geloof. De Opperdruïde doet er alles aan om haar bij zijn gemeenschap te houden. In groot contrast daarmee staat de wereld van Clyde Ferguson, een synthetische biologe die onder andere een olie etende bacterie heeft uitgevonden.
Als deze verschillende verhaallijnen dan uiteindelijk bij elkaar komen, komt er een mooi einde aan de puzzel die Jeffrey en Clyde samen willen oplossen. De afwisseling tussen deze werelden is mooi verwoord en maakt het verhaal extra prettig om te lezen. Als het alleen maar over de technische kant zou gaan, zou het naar mijn idee snel te wetenschappelijk en voor mij te saai worden.
In het nawoord van de schrijver vertelt hij over de research die hij heeft gedaan voor het verhaal. Veel is gebaseerd op feiten en er volgt ook nog een bronvermelding. Na dit te hebben gelezen ben ik het boek anders gaan bekijken. Zonder de wetenschap dat het mogelijk is om brandstof te maken, uit bijvoorbeeld noten, wat schonere en goedkopere manier is dan het te distelleren uit olie, is het een goed kloppende thriller met een mooie spanningsopbouw. Maar met de wetenschap dat de mogelijkheid er wel is en dat regeringen er niet al te happig op zijn, omdat ze anders flink wat accijns mis zouden lopen, geeft dat het verhaal toch een andere invalshoek.
Uiteraard hebben we het hier over een fictieve roman, maar de feiten spreken voor zich. Ik vond het boek interessant om te lezen. De stukken over Koning Arthur, Avalon en Veleta vond ik het mooist. Dat komt door mijn voorliefde voor die tijdsperiode. Dit in combinatie met het nu en de olieproblematiek maakt het een spannende thriller die nog even moest bezinken nadat ik hem had uitgelezen.
Jacques van de Baan(1971) is als Office manager werkzaam bij een internationaal technisch handelsbureau, daarnaast is hij actief als schrijver van romans en als organist en componist. Zijn debuutroman Prooi kwam in 2012 uit. De Runencirkel is zijn derde roman. Hij zegt zelf graag romans te schrijven die niet alleen spannend en realistisch zijn, maar die ook tot nadenken stemmen.
Conny Schelvis