Kennismaken met Nederlandse schandalen

De rare reisgids: Nederland is 99 schandelen – Korné Versluis & Willem Koert – Script – 207 blz.

Korné Versluis is wetenschapsjournalist en docent scheikunde. Hij werd rijk van zijn producties over de metabolomics van aardappelschimmels en – zijn grootste knaller – polyploïde preistengels. Wetenschapsjournalist Willem Koert is ’s Nederlands grootste kenner van natuurlijke en onnatuurlijke spierversterkers. Hij schreef er boeken en websites over. Samen hebben Versluis en Koert De rare reisgids samengesteld.

Voor een bezoekje aan de Nachtwacht, de Oosterscheldedam of de Keukenhof bent u niet meer te porren. Da’s leuk voor mensen die de gebaande paden willen volgen. Niet voor u. Voor u is er De rare reisgids. Een gids die de andere, verborgen kant van Nederland laat zien – aan de hand van 99 kleine en grote schandalen. De villa waar twee broers een vriend vermoordden, maar het pand later gebruiken als logo voor hun verzekeringsmaatschappij. De UFO-landingsplaats in Houten, die na een paar jaar werd gesloten wegens een te hoge energierekening. De plek waar de broers Philips hun bips afveegden aan legitieme Amerikaanse patenten, en Nederland het elektrische tijdperk in loodsten. Dit boek geeft u onverwachte inkijkjes in de Nederlandse geschiedenis. Het staat allemaal in De rare reisgids.

De rare reisgids: Nederland is 99 schandalen bestaat – gek genoeg – uit 100 bijzondere verhalen (verrassing!) uit de Nederlandse geschiedenis. Sommigen hebben zich bij jou om de hoek afgespeeld, anderen een paar uur reizen verderop; sommigen lang geleden, anderen slechts enkele jaren terug. Gelukkig is in een klein landje als Nederland alles te overzien. Je kunt overal naartoe als je dat wilt. De sterren die de auteurs aan de locaties geven in De rare reisgids, geven aan hoeveel er nog te zien is en hoeveel er nog te beleven is. Zij hebben ieder advies voorzien van een goede dosis humor.

Het ene schandaal is bekender dan het andere, heeft meer televisietijd gekregen dan het andere, maar stuk voor stuk zijn de schandalen in deze reisgids boeiend. Het is goed om ook de minder rooskleurige kant van onze geschiedenis te kennen. Heroïne in een ziekenhuis, een onverwoestbare bunker, moordenaars, aardbevingen en mensen te gronden richten puur voor het geld, geliefde en minder geliefde politici, alles komt voorbij.

De afwisselende onderwerpen worden besproken in korte, overzichtelijke en met humor doorspekte stukjes tekst. Door de geringe lengte en omdat de schrijvers soms flauwe opmerkingen belangrijker vinden dan de inhoud, heeft het boek niet enorm veel diepgang. Maar dat hoeft ook niet. Naar onderwerpen die je interesseren, kun je research doen. Het kan je op weg helpen. Maar verder is het gewoon vermakelijk leesvoer voor lezers met een korte aandachtspanne. Samen met de kleurenfoto’s, passen de korte stukjes van De rare reisgids perfect in deze tijd van snel informatie tot je krijgen. De rare reisgids leest alsof het uit stukjes geschreven voor het internet bestaat.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!