Kinderen strijden in het oude Ierland

Het Vijfde Verbond – Jessica Colins – EigenZinnig – 198 blz.

Het vijfde verbondJessica Colins (1982) scheef op de basisschool al schriften vol krabbels, terwijl ze nog niet eens schrijven kon. Op de middelbare school las ze steeds minder, maar gelukkig heeft ze haar liefde voor boeken een paar jaar later toch weer gevonden dankzij J.K. Rowling en de Paus. De Paus zette het derde deel van de Harry Potterreeks op de zwarte lijst, wat Colins alleen maar nieuwsgierig maakte. Ze begon in deel één en is niet meer opgehouden met lezen. Nu werkt met hoogbegaafde kinderen, voor hen schreef ze dan ook haar eerste boek Survivalgids voor hoogbegaafde pubers. Het Vijfde Verbond is haar eerste verhalende kinderboek.

Thomas zit in groep acht en heeft maar weinig vrienden. Op een dag wordt hij opgenomen in Het Vijfde Verbond, een groepje kinderen waar iedereen op school tegen opkijkt. Maar waarom? En wat is er met zijn voorganger Marcus gebeurd? Waar komen de verwondingen van Mei-Lin vandaan? Houden ze hem voor de gek met hun rare verdwijntrucs en vreemde verhalen over strijders in een andere dimensie? Thomas komt terecht in een hele nieuwe wereld, krijgt erdoor problemen met zijn moeder en is meer dan eens in levensgevaar.

De situatie in de andere dimensie is anders dan je verwacht. De kinderen komen terecht in het oude Ierland, of eigenlijk in meerdere oude Ierlanden. Verschillende tijdlijnen lopen door elkaar. Koning Arthur en zijn ridders, Robin Hood en zijn Merry Men, het heden. Je kunt er zelfs je eigen oma tegenkomen als jonge vrouw. Niets is te gek in deze andere wereld. Maar helaas is de wereld, Eireisle, in gevaar.

β€œDe Koning is de echte leider van het land. Tenminste, dat was hij tot de keizer hem gevangen liet nemen. De Keizer was een gewone burger, tot hij de Shamrock vond. Dat is een soort amulet, een klavertje aan een ketting uit onze wereld. Toen onze voorouder per ongeluk door een poort stapte had hij het bij zich. Het had daar nooit terecht mogen komen en de Verbonden proberen al eeuwen om dat recht te zetten. Het klavertje brengt daar namelijk echt geluk: het laat je wensen uitkomen. Zowel de goede als de slechte wensen. En dus heeft die engerd zichzelf uitgeroepen tot Keizer. Hij heeft een hoop volgelingen die ook machtig en rijk hopen te worden door zich bij hem aan te sluiten.”

Daarom komen de vijf kinderen die Het Vijfde Verbond vormen in actie. Thomas de wetenschapper, Chris de tovenaar, Sanne de Prinses, Daan de wapenexpert en Mei-Lin, hoe kan het als Aziatische ook anders, de vechtsportspecialist. Samen met zes andere verbonden, dwergen, reuzen, elfjes met ADHD en anderen gaan zij de strijd aan tegen de Keizer en zijn volgelingen.

Er vallen gewonden, er sterven vrienden, Thomas komt achter een groot geheim, Daans ouders komen in de problemen, maar de kinderen maken ook graag leuke grapjes. Het Vijfde Verbond zit vol met dramatische wendingen om de lezer een tijdje zoet te houden. Het is een spannend verhaal, met hier en daar een leerzaam tintje.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!