Knallend slot heerlijke nerdy YA-trilogie

Project Persefone: Het vonnis + Geen Uitweg – Michelle Gagnon – Blossom Books – 373 blz. + 26 blz.

Project Persefone drieMichelle Gagnon (1971) is een Amerikaanse schrijfster van thrillers en Young Adult-boeken en heeft meerdere bestsellers op haar naam staan. Haar debuut The Tunnels, over een serie rituele moorden in een verlaten tunnel onder een universiteit, kwam uit in 2007. De Engelstalige versies van de Young Adult-serie Project Persefone verschenen in 2012-2013. Project Persefone: Het Experiment is het eerste boek van de trilogie en Het Verzet deel twee. Bij het boek drie, Het vonnis, is het korte verhaal Geen uitweg toegevoegd.

Het verhaal van Project Persefone begint in Het Experiment met Noa die wakker wordt op een geïmproviseerde operatietafel met een vers litteken op haar borst en heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen. Ze ontsnapt. Peter vindt tussen de papieren van zijn vader een map over Project Persefone. Noa en Peter besluiten hun hacker skills te bundelen om erachter te komen wat er aan de hand is: multinationals, medische experimenten, straatkinderen en corruptie.

In het tweede deel, Het Verzet, weet Noa opnieuw te ontsnappen uit de klauwen van Mr. Mason. Samen met oude vriend Zeke probeert ze nu zo veel mogelijk slachtoffers van de gruwelijke experimenten uit de laboratoria te redden. Peter zit thuis met zijn ex Amanda die zich steeds vreemder gaat gedragen. Ondertussen probeert hij Noa en Zeke via zijn computer zo veel mogelijk te ondersteunen bij de reddingsacties.

In Het Vonnis beseffen Noa en Peter dat ze niet meer kunnen vluchten en bovendien gaat Noa’s gezondheid verder achteruit. De enige persoon die hiervoor een oplossing heeft, is dezelfde man als die dit haar heeft aangedaan: de directeur van shampoofabriek Pike & Dolan. De vraag is: kunnen ze de man met wie het allemaal begon nog verslaan? Noa en Peter gaan de strijd aan met Pike, Mason en hun handlangers.

De allereerste opmerking die ik wil maken over dit laatste boek van de Project Persefone-serie is dat ik blij ben dat het hacken door Peter en Noa weer belangrijk wordt. Dit onderscheidt de trilogie van zoveel andere Young Adult-boeken. Hiermee is ook de cirkel weer rond.

Ondanks de vrij lange hoofdstukken, leest de Project Persefone-trilogie heel lekker door. Het is super spannend en door het hacken dus ook nog eens erg origineel en actueel. Waar in de eerste twee delen Noa de held was, neemt Peter het over als Noa het niet meer kan. Van beide personages zul je gaan houden. Zo verschillend en toch zo goed samen, zonder dat er constant vonken overspringen tussen de twee.

Het korte verhaal Geen Uitweg gaat over de straatjongen Alex die wordt gepakt door Mason voor de experimenten waar Noa en Peter tegen strijden. Dit verhaal voegt niet echt iets toe aan het boek, maar het is gewoon een leuk, klein cadeautje van de schrijfster en de uitgever. Alex grijpt me niet zo goed bij de keel als Noa en Peter dat wel konden. Het verhaal komt een beetje als mosterd na de maaltijd, maar een gratis extraatje kan natuurlijk nooit kwaad.

Op dit moment vind ik het vooral erg jammer dat ik de complete trilogie uit heb. Ik had graag nog meer gelezen over Noa, Peter, Zeke, Daisy, Teo en alle andere straatjongeren. Ik wil daarom via deze weg opnieuw pleiten voor een verfilming van de Project Persefone-boeken, zodat we nog jaren plezier aan de verhalen van Michelle Gagnon kunnen beleven!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!