Kunst als een spannend jongensboek

Piloot van goed en kwaad – Joost Conijn – De Bezige Bij – 207 blz.

Goed, niet élk kind zal er misschien van dromen om ooit in zijn eigengebouwde vliegtuig op te stijgen en naar Afrika te vliegen, maar toch zullen veel jongens en meisjes vergelijkbare dromen hebben. In een raket naar de maan, piloot in een straaljager, in een ballon over je eigen dorp of stad varen, zijn toch dromen die veel kinderen zullen hebben. Joost Conijn is geen jongen meer, maar heeft wel een jongensdroom waargemaakt. Met een eigenhandig ontworpen en zelfgebouwd eenmotorig houten vliegtuigje vloog hij naar Kenia in Afrika. Tot in Marokko vergezeld van zijn vriend Ward Weemhof en verder alleen.

Het project, dat Conijn slim heeft kunnen slijten als kunstproject, is ondersteund door het Mondriaanfonds. Hij kwam er mee op de longlist van de Prix de Rome en ontving er de Charlotte Köhlerprijs en de Cobra Kunstprijs voor.

Joost Conijn is duidelijk geen angstige man. Niet veel kunstenaars zouden het lef hebben om een vliegbrevet te halen en dan, in een toch wel houtje-touwtje vliegtuigje, tienduizenden kilometers te gaan vliegen over soms zeer gevaarlijke gebieden. Maar ook in relatief veilige landen is vliegen met een minivliegtuig een hachelijke onderneming.

Joost en Ward zijn Nederland nog niet uit of de eerste problemen doen zich al voor; een sputterende motor en een noodlanding in een weiland, waar een niet erg opgewekte boer hen knorrig toespreekt. Conijns humeur en doorzettingsvermogen worden er niet door aangetast. Zelfs nog in Frankrijk worden, tijdens een tiendaagse stop, noodzakelijke wijzigingen aangebracht om het vliegtuigje luchtvaardig te houden.

Piloot van goed en kwaad staat naast de spannende verhalen vol met kleurenfoto’s, bouwtekeningen, formules, kaarten en ander papierwerk dat te maken heeft met het aangaan van een dergelijke onderneming. Het is een gesamtkunstwerk geworden; vliegtuig, foto’s en verslag.

Kuifje in Afrika bestond al en nu is er dus Conijn boven Afrika, alhoewel hij natuurlijk vaak moet landen om te tanken en uit te rusten. Op de grond ontmoet hij uiteenlopende mensen van wie de meesten zeer geïnteresseerd zijn in zijn reis en hem gastvrij ontvangen.

Conijn heeft het allemaal boeiend opgeschreven. Hij laat ook zien dat het nastreven van een bijna onmogelijke droom toch heel goed kan uitpakken. Met wat minder geluk had de kunstenaar zijn avonturen niet overleefd en had hij net als vliegenier/schrijver Antoine de Saint-Exupéry spoorloos kunnen verdwijnen in zee, woestijn of oerwoud en dan was het natuurlijk een heel ander verhaal geworden. Maar nu kunnen we dit inspirerende verhaal lezen van een man van wie we vast nog veel van zullen horen.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!