Kunst als een spannend jongensboek

Piloot van goed en kwaad – Joost Conijn – De Bezige Bij – 207 blz.

Goed, niet élk kind zal er misschien van dromen om ooit in zijn eigengebouwde vliegtuig op te stijgen en naar Afrika te vliegen, maar toch zullen veel jongens en meisjes vergelijkbare dromen hebben. In een raket naar de maan, piloot in een straaljager, in een ballon over je eigen dorp of stad varen, zijn toch dromen die veel kinderen zullen hebben. Joost Conijn is geen jongen meer, maar heeft wel een jongensdroom waargemaakt. Met een eigenhandig ontworpen en zelfgebouwd eenmotorig houten vliegtuigje vloog hij naar Kenia in Afrika. Tot in Marokko vergezeld van zijn vriend Ward Weemhof en verder alleen.

Het project, dat Conijn slim heeft kunnen slijten als kunstproject, is ondersteund door het Mondriaanfonds. Hij kwam er mee op de longlist van de Prix de Rome en ontving er de Charlotte Köhlerprijs en de Cobra Kunstprijs voor.

Joost Conijn is duidelijk geen angstige man. Niet veel kunstenaars zouden het lef hebben om een vliegbrevet te halen en dan, in een toch wel houtje-touwtje vliegtuigje, tienduizenden kilometers te gaan vliegen over soms zeer gevaarlijke gebieden. Maar ook in relatief veilige landen is vliegen met een minivliegtuig een hachelijke onderneming.

Joost en Ward zijn Nederland nog niet uit of de eerste problemen doen zich al voor; een sputterende motor en een noodlanding in een weiland, waar een niet erg opgewekte boer hen knorrig toespreekt. Conijns humeur en doorzettingsvermogen worden er niet door aangetast. Zelfs nog in Frankrijk worden, tijdens een tiendaagse stop, noodzakelijke wijzigingen aangebracht om het vliegtuigje luchtvaardig te houden.

Piloot van goed en kwaad staat naast de spannende verhalen vol met kleurenfoto’s, bouwtekeningen, formules, kaarten en ander papierwerk dat te maken heeft met het aangaan van een dergelijke onderneming. Het is een gesamtkunstwerk geworden; vliegtuig, foto’s en verslag.

Kuifje in Afrika bestond al en nu is er dus Conijn boven Afrika, alhoewel hij natuurlijk vaak moet landen om te tanken en uit te rusten. Op de grond ontmoet hij uiteenlopende mensen van wie de meesten zeer geïnteresseerd zijn in zijn reis en hem gastvrij ontvangen.

Conijn heeft het allemaal boeiend opgeschreven. Hij laat ook zien dat het nastreven van een bijna onmogelijke droom toch heel goed kan uitpakken. Met wat minder geluk had de kunstenaar zijn avonturen niet overleefd en had hij net als vliegenier/schrijver Antoine de Saint-Exupéry spoorloos kunnen verdwijnen in zee, woestijn of oerwoud en dan was het natuurlijk een heel ander verhaal geworden. Maar nu kunnen we dit inspirerende verhaal lezen van een man van wie we vast nog veel van zullen horen.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!