Kunst voor kinderen

Kik is op Mik – Tekst: Sietske Mol – Illustraties: Sarike van Wijgerden – De Vier Windstreken – 41 blz.

Kik is op MikIn 2016 is het vijfhonderd jaar geleden dat Jeroen Bosch is overleden. De schilderijen van Nederlands beroemdste kunstenaar uit de Middeleeuwen inspireerden illustratrice Sarike van Wijgerden en schrijfster Sietske Mol tot het maken van Kik is op Mik.
Ze laten enkele figuren van de schilderijen van Jeroen Bosch tot leven komen. Het ei met benen, de vis met het huisje, het figuurtje met de rare snavel, ze zijn allemaal terug te vinden in de schilderijen van Jeroen Bosch. In Kik is op Mik hebben ze een naam gekregen. Zo komt zijn werk ook voor jonge kinderen tot leven. Heksje Kik is verliefd op schaatsertje Mik, maar Mik woont ver weg op een berg. Kik gaat op weg om hem te zoeken en komt allerlei andere figuren uit de schilderijen van Bosch tegen die haar helpen. Zou ze Mik vinden?

Ik neem aan dat in onderling overleg besloten is om het verhaal te laten schrijven op AVI E3 niveau door Sietske Mol. Dit betekent dat er alleen eenlettergrepige woorden zijn gebruikt. Voordeel hiervan is dat kinderen uit groep drie de tekst al heel snel zelf kunnen lezen. Voor de volwassen voorlezers is de tekst nogal houterig en staccato. Niet de schuld van Sietske, maar inherent aan dit AVI niveau. Ik had het mooier gevonden als er een poëtische of sprookjesachtige voorleestekst bij was gemaakt met een iets hoger AVI niveau. Dan was er ook een grotere doelgroep bereikt, want kinderen boven de zes jaar zullen de tekst nu misschien snel kinderachtig vinden.

De illustraties van Sarike van Wijgerden zijn prachtig en de figuren die ze heeft gebruikt van de schilderijen van Bosch zullen kinderen zeker aanspreken. Haar werkwijze is als volgt; de vormen tekent ze in Illustrator waarna ze er foto’s met verschillende structuren achter plakt. Bij Kik is op Mik heeft ze veel foto’s gebruikt die haar ouders in de Grand Canyon hebben gemaakt. Als de plaat af is, bewerkt ze de kleuren nog in Photoshop, vooral om diepte toe te voegen. Dit geeft een heel verrassend en kleurrijk effect, vooral aan de bergen en bomen. Het is haar ook gelukt om het vreemde figuurtje Kik een aandoenlijke gelaatsuitdrukking te geven.

Als prenten- of voorleesboek is Kik is op Mik heel geschikt om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te brengen met de werken van een van onze grootste schilders uit de Middeleeuwen. De laatste tijd komen er steeds meer boeken die kunst onder de aandacht van kinderen brengen, zoals bijvoorbeeld het veel geprezen Grote Rijksmuseum Voorleesboek en Het Picasso Mysterie van Manon Berns, die een hele serie met boeken over kunst mag maken bij uitgeverij Kluitman. Een heel goede trend waarbij Kik is op Mik mooi aansluit.

Binnenkort zijn er ook lesideeën bij Kik is op Mik beschikbaar via op de site van De Vier Windstreken.

Pieter Feller

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!