Kunst voor kinderen

Kik is op Mik – Tekst: Sietske Mol – Illustraties: Sarike van Wijgerden – De Vier Windstreken – 41 blz.

Kik is op MikIn 2016 is het vijfhonderd jaar geleden dat Jeroen Bosch is overleden. De schilderijen van Nederlands beroemdste kunstenaar uit de Middeleeuwen inspireerden illustratrice Sarike van Wijgerden en schrijfster Sietske Mol tot het maken van Kik is op Mik.
Ze laten enkele figuren van de schilderijen van Jeroen Bosch tot leven komen. Het ei met benen, de vis met het huisje, het figuurtje met de rare snavel, ze zijn allemaal terug te vinden in de schilderijen van Jeroen Bosch. In Kik is op Mik hebben ze een naam gekregen. Zo komt zijn werk ook voor jonge kinderen tot leven. Heksje Kik is verliefd op schaatsertje Mik, maar Mik woont ver weg op een berg. Kik gaat op weg om hem te zoeken en komt allerlei andere figuren uit de schilderijen van Bosch tegen die haar helpen. Zou ze Mik vinden?

Ik neem aan dat in onderling overleg besloten is om het verhaal te laten schrijven op AVI E3 niveau door Sietske Mol. Dit betekent dat er alleen eenlettergrepige woorden zijn gebruikt. Voordeel hiervan is dat kinderen uit groep drie de tekst al heel snel zelf kunnen lezen. Voor de volwassen voorlezers is de tekst nogal houterig en staccato. Niet de schuld van Sietske, maar inherent aan dit AVI niveau. Ik had het mooier gevonden als er een poëtische of sprookjesachtige voorleestekst bij was gemaakt met een iets hoger AVI niveau. Dan was er ook een grotere doelgroep bereikt, want kinderen boven de zes jaar zullen de tekst nu misschien snel kinderachtig vinden.

De illustraties van Sarike van Wijgerden zijn prachtig en de figuren die ze heeft gebruikt van de schilderijen van Bosch zullen kinderen zeker aanspreken. Haar werkwijze is als volgt; de vormen tekent ze in Illustrator waarna ze er foto’s met verschillende structuren achter plakt. Bij Kik is op Mik heeft ze veel foto’s gebruikt die haar ouders in de Grand Canyon hebben gemaakt. Als de plaat af is, bewerkt ze de kleuren nog in Photoshop, vooral om diepte toe te voegen. Dit geeft een heel verrassend en kleurrijk effect, vooral aan de bergen en bomen. Het is haar ook gelukt om het vreemde figuurtje Kik een aandoenlijke gelaatsuitdrukking te geven.

Als prenten- of voorleesboek is Kik is op Mik heel geschikt om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te brengen met de werken van een van onze grootste schilders uit de Middeleeuwen. De laatste tijd komen er steeds meer boeken die kunst onder de aandacht van kinderen brengen, zoals bijvoorbeeld het veel geprezen Grote Rijksmuseum Voorleesboek en Het Picasso Mysterie van Manon Berns, die een hele serie met boeken over kunst mag maken bij uitgeverij Kluitman. Een heel goede trend waarbij Kik is op Mik mooi aansluit.

Binnenkort zijn er ook lesideeën bij Kik is op Mik beschikbaar via op de site van De Vier Windstreken.

Pieter Feller

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen