Lange aanloop, maar goed bedacht verhaal over andere wereld

Boranda – M.J. Wolf – Books of Fantasy – 263 blz.

borandaMaria Joanne Wolf is een pseudoniem voor Mirjam van Velzen. Van Velzen studeerde geschiedenis in Groningen en werkt op dit moment in een archief. Samen met haar man, twee honden, drie katten en twee konijnen woont ze in Zwolle. Naast haar liefde voor dieren is haar grote hobby paleografie, oftewel het ontcijferen van oude geschriften. Boranda is haar debuut.

De twintigjarige Nena heeft haar studie afgerond en is helemaal klaar voor de rest van haar leven. Echter: eenmaal terug in haar geboortedorp, loopt alles niet zoals ze had gehoopt. Verschillende gewelddadige incidenten volgen elkaar in rap tempo op en Nena is er tegen wil en dank steeds bij betrokken. Ze ontdekt dat ze beschikt over een bijzonder gave, en daarmee staat haar leven drastisch op de kop.

Nena blijkt een andere wereld te kunnen ervaren; ze is een zogenaamde ‘wisselaar’. Haar parallelle werkelijkheid, een wereld anders dan de onze, heet Boranda. Samen met de stomme (als in: praat niet) Shandor, ook een wisselaar, leert ze deze nieuwe wereld kennen. Maar het leven als wisselaar is niet zonder gevaar en al snel weet Nena niet meer wie ze nog kan vertrouwen…

Als je begint te lezen, vallen als eerste de bijzonder kleine letters op, met regels die dicht op elkaar staan. Zeker vergeleken met de koeienletters op de cover en van de flaptekst, is het wel even wennen. Maar na een aantal bladzijden gaat dat wel.

Het verhaal zelf heeft een wat lange aanloop, je leert eerst Nena kennen voor het avontuur begint: ze is gek op dieren, boeken en uitgaan met vrienden. Ze leert de wat mysterieuze (of onbetrouwbare) Shandor kennen. Ze krijgt informatie over Boranda, maar ze doet er nog niets mee. Pas in het tweede deel, op bladzijde 111, maakt ze haar eerste reis naar de andere wereld. De theorie van Boranda wordt dan eindelijk in praktijk gebracht. Het echte avontuur begint, met veel spanning en onverwachte wendingen.

Op dat punt begint het verhaal echt. Pas dan is Boranda een goed doordacht verhaal. De belangrijkste theorie hebben we al gehad, dus vanaf dat moment zit er veel vaart in het boek. Hier en daar had het wat mij betreft iets uitgebreider of beeldender gemogen, maar je hoeft nooit lang te wachten tot je weet wat er verderop gaat gebeuren. Het boek is hierdoor wel prettig om te lezen.

Belangrijk is dat het open einde van Boranda nog wel vraagt om een vervolg. Nena’s verhaal is wel redelijk afgesloten, maar dat van Boranda nog lang niet. Of er een tweede deel komt, weet ik op dit moment niet, maar ik ga het nog vragen!

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!