Leer kijken naar de kleine, vrolijke dingen

The joy list, 111 bijzonderheden die jou vrolijk maken – Elise de Rijck – illustraties: Elise de Rijck i.s.m. Valerie Machtelinckx – Lannoo – 208 blz.

Toen ik het boek kreeg verwachtte ik een lijvig boek vol theorie waarin uiteen zou worden gezet hoe je vrolijker kunt worden door de kleine dingen van het leven waar te nemen. Het bleek helemaal geen leesboek te zijn, maar een doeboek. Tijdens het bladeren werd ik meteen al een stuk vrolijker. Het staat namelijk boordevol vrolijke illustraties en is uitgevoerd in zachte, lichte kleuren. Tussendoor vind je mooie quotes. Een recept voor een hoop vrolijkheid, wat mij betreft.

Het boek nodigt uit om er onmiddellijk mee aan de slag te gaan. Op elke bladzijde wordt iets genoemd om naar op zoek te gaan, binnen of buiten, of om te doen. Op deze manier word je uitgenodigd om met een andere blik naar het leven om je heen te kijken, zodat je de kleine dingen gaat zien waar je anders overheen zou kijken, of waar je geen tijd voor maakt.

Dit keer is het niet de bedoeling dat je zomaar langs al dat moois loopt, maar dat je er echt even de tijd voor neemt. Sta uitgebreid stil bij de dingen die je ziet en kijk er met een nieuwe blik naar. Van sommige situaties wordt gevraagd een foto te maken, die je in het boek kunt plakken. Op elke bladzijde kan je sowieso je eigen verhaal en eigen ervaringen schrijven. Soms word je gevraagd om een bloem te plukken op een bijzondere (of eigenlijk juist heel gewone) plek en die in je boek te plakken. Uiteindelijk ontstaat zo een ontzettend leuk dagboek vol mooie, bijzondere of juist doodgewone herinneringen. Op dag 97 mag je bijvoorbeeld op zoek gaan naar street-art. Iets wat voor ons in de stad niet zo heel moeilijk is. We rijden regelmatig langs een muur met daarop een grappig varken in graffiti, waar we elke keer weer om moeten lachen. In de stad is zelfs mooie, kunstzinnige graffiti te vinden. Maar veel vaker heb ik de neiging om graffiti te zien als iets wat nodig weggepoetst moet worden. Sommige dagen laten je graven in je geheugen. ‘Wat was het mooiste cadeau dat je ooit hebt gehad’ is zo’n vraag. Hoe langer ik erover nadacht, hoe meer mooiste cadeaus ik kon bedenken. Ik kon in ieder geval echt niet kiezen! Je kunt jouw persoonlijke vondsten delen op social media met de hashtag #joyspotting. Zo vind je misschien ook nog een leuke community van mensen die allemaal zoeken naar de kleine dingen die vrolijk maken.

Ik vond het zo’n leuk boek dat ik besloot nog een tweede exemplaar te kopen en de boeken aan mijn beide dochters te geven, zodat ze iets heel leuks kunnen doen tijdens de zomervakantie. Zo wordt het een heel leuke herinnering aan een zomervakantie die voor de tweede jaar in het water dreigt te vallen. Ik denk dat het een heel nuttige oefening voor ze zal zijn om het aangename te zoeken in alledaagse dingen. Helemaal achterin het boek vind je nog een mini-joylist die je aan iemand kunt sturen zodat diegene ook een hoop vrolijkheid kan verzamelen, of om zomaar ergens achter te laten voor de gelukkige vinder. Ik vind het een perfect boek om aan jezelf of aan iemand anders cadeau te geven. Je krijgt een leeg boek vol opdrachten en aan het einde heb je een prachtig boek vol met hele waardevolle herinneringen. Ik denk dat je er uiteindelijk ook nog eens een mooie levensles door kunt leren, iets wat nog helemaal niet zo verkeerd is in deze tijd. Daar heb je je hele leven profijt van.

Corine Gorter

 

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!