Leerzaam en spannend raketboek

De raketwedstrijd – Anaïd Haen & Django Mathijsen – De Vier Windstreken – 297 blz.

De raketwedstrijdAnaïd Haens oevre gaat van science fiction, thrillers en kinderboeken tot sinterklaasvoorstellingen en muzikale fantasyromans. Ze heeft veel prijzen gewonnen met haar korte verhalen. Django Mathijsen werkte jarenlang als wetenschapsjournalist voor onder andere Kijk, Panorama en Zo dit dat. Deze achtergrond verwerkt hij tegenwoordig in fantasy- en kinderverhalen. Haen en Mathijsen hebben vaker samengewerkt.

De twaalfjarige Sterre droomt ervan om, net als haar held professor Pikulet, astronaut te worden. Als ze hoort dat de professor een speciale Technologie en Wetenschappen Talentschool heeft opgericht, is ze vastbesloten: daar wil ze heen! Het enige wat ze ervoor moet doen, is de raketwedstrijd winnen die de school als toelatingstest heeft uitgeschreven.

Helaas is niet iedereen het eens met haar deelname. Sterre wordt tegengewerkt en zelfs gesaboteerd, maar door wie? Door Floris, de grootste pestkop van de klas, die er werkelijk alles aan doet om te winnen? Of door haar norse buurman, die overdag rust wil, omdat hij nachtwaker is in de frisdrankfabriek van de vader van Floris?

Doordat het verhaal van Sterre is eigenlijk om het bouwen van een waterraket heengebouwd, is het boek superleerzaam. Daarbij eindigt ieder hoofdstuk met een informatief stukje, met bijvoorbeeld uitleg over wat een lichtjaar is of hoe bepaalde processen van een waterraket werken. Dit is erg interessant, maar omdat ze los achter de tekst staan, zijn ze gemakkelijk over te slaan.

De raketwedstrijd gaat over een meisje dat een waterraket bouwt, maar natuurlijk speelt er meer. Een boze buurman, een pestkop, een verliefde moeder, een klasgenoot die stiekem toch wel leuk is, en ga zo maar door. Het leven van een achtste groeper is niet altijd makkelijk. De raketwedstrijd is daardoor niet alleen instructief, maar zeker ook spannend. Het boek is absoluut een aanrader voor kinderen vanaf een jaar of tien.

Haen en Mathijsen hebben De raketwedstrijd samen geschreven, maar je merkt niet dat het boek twee schrijvers heeft. Haen en Mathijsen zijn goed op elkaar ingespeeld. Het boek is in zijn geheel prettig geschreven en is makkelijk te lezen, zelfs de krantenartikelen en wetenschappelijke stukjes.

Je kunt De raketwedstrijd niet alleen lezen, je kunt zelf ook meedoen aan een echte raketwedstrijd die rondom het boek georganiseerd wordt door de uitgever De Vier Windstreken samen met Space Expo in Noordwijk. Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 worden uitgedaagd een waterraket te maken. De hoofdprijs? Een spannende ruimtevaartdag voor de hele klas!

Per klas mag één team van twee of drie leerlingen meedoen. De teams kunnen tot en met woensdag 4 november hun inzending insturen. De finale vindt plaats op zaterdag 14 november in Noordwijk. Informatie over hoe je een waterraket maakt en hoe je meedoet aan de westrijd kun je vinden op deze website.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!