Les in menslievendheid

Verlichting – Stephen King – Vertaling Nathaly Schrijnder – The House of Books – 128 blz. 

Scott Carey woont in het plaatsje Castle Rock. Sinds zijn vrouw Nora hem heeft verlaten, woont hij alleen. Nou ja, niet helemaal alleen, Bill de kat woont er ook nog. Er gebeuren plots vreemde dingen zoals dat Scott gewicht verliest zonder dat zijn uiterlijk verandert. Hij weegt evenveel met kleren aan als zonder, hoe zwaar ze ook zijn. De enige waaraan hij dit vertelt is de gepensioneerde dokter Bob Ellis, een goede vriend van hem.

Scott raakt verwikkeld in een ruzie met het lesbische stel dat naast hem woont. Deze vrouwen hebben een restaurant geopend in Castle Rock, maar bijna niemand in Castle Rock wil iets weten van dit koppel. Het zal niet lang meer duren voordat het restaurant failliet is.

De ruzie die Scott krijgt, gaat allereerst over hun honden die elke ochtend hun behoefte in de tuin van Scott doen. De ruzie escaleert, mede door toedoen van een van de vrouwen, die uiterst afstandelijk is. Maar het lijkt wel of dat hoe meer Scott afvalt, hoe meer inzicht hij krijgt in bepaalde dingen en hij besluit het koppel te helpen. Onverwachte bondgenootschappen, de jaarlijkse hardloopwedstrijd en de mysterieuze aandoening van Scott zorgt voor verandering bij de mensen.

‘Hij glimlachte veel en vaak de laatste tijd, wat bijzonder was gezien de omstandigheden. Hij viel af alsof hij terminaal ziek was, maar qua werk ging het hem voor de wind en hij was vrolijker dan ooit.’

De hoofdpersoon in Verlichting, Scott, is een lange, zwaargebouwde man. Dat hij iets afvalt is zo slecht nog niet, maar hij blijft maar afvallen. Tot nu toe is er geen medische oorzaak te vinden en hij wil zich ook niet verder laten onderzoeken. Hij heeft nu net een topopdracht binnengehaald, websites voor een warenhuisketen ontwerpen, werk dat hij vanuit huis kan doen. En ondanks dat hij maar blijft afvallen voelt hij zich niet ziek. In de gesprekken die Scott met Bob heeft, leren we Scott kennen als toch een beetje eenzelvige man. Hij heeft niet veel contacten en nu heeft hij met zijn naaste buren ruzie. Normaal gesproken zou hij het zo laten, maar er is iets wat hem dwingt te ondernemen.

‘Waarom zou hij zich rot voelen over iets wat hij niet kon veranderen? Waarom zou hij het niet gewoon omarmen?’

Verlichting is een novelle waarin meesterverteller Stephen King volop zijn kunsten vertoont. Een mysterieuze aandoening waardoor het ietwat magisch en thrillerachtig aanvoelt, en de actuele thema’s zetten een intrigerende stempel op het verhaal. De aandoening van Scott is pure fantasie van de schrijver, maar zoals hij dit beschrijft en neerzet, lijkt de fantasie werkelijkheid waardoor er een hoog geloofwaardigheidsgehalte ontstaat. Er wordt ingegaan op de actualiteit en er wordt gesmeekt om meer tolerant te zijn tegenover elkaar. Het vraagt om acceptatie voor een andere geaardheid, verzoekt om eens wat minder egoïstisch te zijn, en in plaats daarvan te zorgen voor elkaar. Oordeel niet te snel en laat alle vooroordelen vallen. Het plaatsje Castle Rock krijgt een lesje in menslievendheid en Scott is de leraar.
Een novelle met een magie zoals alleen King dat kan. Verlichting is spannend, maar roept tegelijkertijd veel emoties op en laat intens voelen en ontroeren.

Wendy Wenning

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!