Leven na de bubbel

Alles wat lief is – Nicola Yoon – Vertaling Esther Ottens – Querido – 320 blz.

alles wat je lief isAlles wat lief is, het debuut van Nicola Yoon, kwam direct na verschijnen op nummer 1 van de New York Times bestseller lijst. Dat schept verwachtingen.Het verhaal gaat over Madeline die SCID (Severe Combined Immuno Deficiency) heeft of in de volksmond bubble-baby ziekte. Ze is eigenlijk voor alles in de wereld allergisch. Ze leeft haar hele leven, al 17 jaar lang, in een steriele ruimte. Ze woont daar samen met haar moeder en verpleegster Carla. Verder is er nauwelijks contact met de buitenwereld. Ze krijgt school via internet en verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van boekbesprekingen met spoilers. Dan komt er een nieuwe jongen tegen naast haar wonen, Olly, waar ze online een vriendschap mee begint die al snel uitloopt op meer. Madeline leert de wereld anders kennen dan het kleine wereldje waar haar moeder haar het liefste in wil laten. Zonder al te veel spoilers weg te geven slaat de moeder hier wel in door, maar ergens kan je er toch wel begrip voor opbrengen. Dat maakt dit boek ook zo bijzonder.

Alles wat lief is, is mooi en ontroerend en een ware aanvulling in dit genre. Het is niet het zoveelste boek over tieners die op weg zijn naar volwassenheid, die verliefd worden op elkaar en waarbij er standaard één ziek van moet zijn. Nee, het is een apart en bijzonder verhaal dat inderdaad die ingrediënten wel heeft, maar zo anders verloopt dan je zou verwachten.
Verder heeft de schrijfster de emoties van Madeline zo mooi weten weer te geven dat je plaatsvervangende benauwdheid krijgt bij het besef dat ze haar kamer niet mag verlaten en dat ze de frisse lucht niet kan opsnuiven. Je houd je hart vast als ze op een gegeven moment toch haar kamer uitrent. De schrijfstijl is eenvoudig en snel waardoor je meteen in het verhaal zit en je volledig meeleeft. Korte hoofdstukken, soms van slechts één zin of als email of tekening, voorzien van korte titels in een grote leesletter maken het boek heel toegankelijk.

Alles wat lief is, is een aanrader voor wie graag Young adult boeken leest en een heel bijzonder debuut.

Conny Schelvis

Femke Schelvis (13) :
Dit is het eerste van dit soort boeken dat ik gelezen heb en ik vind het een mooi boek. Het leest lekker en dat komt denk ik doordat het zulke korte hoofdstukken heeft. Ook is het taalgebruik eenvoudig, zodat jongere lezers het goed kunnen volgen.
Ook is het leuk dat de schrijfster e-mails, tekeningen en andere dingen in het boek heeft verwerkt, waardoor het voor mij leuker lezen was. Ik vind dat de schrijfster een heel boeiend boek heeft geschreven, terwijl Madeline maar in een heel klein wereldje leeft en je denkt dat ze dan niets beleeft en dat het dan wel saai zou worden, maar dat is het helemaal niet.

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!