Leven na de bubbel

Alles wat lief is – Nicola Yoon – Vertaling Esther Ottens – Querido – 320 blz.

alles wat je lief isAlles wat lief is, het debuut van Nicola Yoon, kwam direct na verschijnen op nummer 1 van de New York Times bestseller lijst. Dat schept verwachtingen.Het verhaal gaat over Madeline die SCID (Severe Combined Immuno Deficiency) heeft of in de volksmond bubble-baby ziekte. Ze is eigenlijk voor alles in de wereld allergisch. Ze leeft haar hele leven, al 17 jaar lang, in een steriele ruimte. Ze woont daar samen met haar moeder en verpleegster Carla. Verder is er nauwelijks contact met de buitenwereld. Ze krijgt school via internet en verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van boekbesprekingen met spoilers. Dan komt er een nieuwe jongen tegen naast haar wonen, Olly, waar ze online een vriendschap mee begint die al snel uitloopt op meer. Madeline leert de wereld anders kennen dan het kleine wereldje waar haar moeder haar het liefste in wil laten. Zonder al te veel spoilers weg te geven slaat de moeder hier wel in door, maar ergens kan je er toch wel begrip voor opbrengen. Dat maakt dit boek ook zo bijzonder.

Alles wat lief is, is mooi en ontroerend en een ware aanvulling in dit genre. Het is niet het zoveelste boek over tieners die op weg zijn naar volwassenheid, die verliefd worden op elkaar en waarbij er standaard één ziek van moet zijn. Nee, het is een apart en bijzonder verhaal dat inderdaad die ingrediënten wel heeft, maar zo anders verloopt dan je zou verwachten.
Verder heeft de schrijfster de emoties van Madeline zo mooi weten weer te geven dat je plaatsvervangende benauwdheid krijgt bij het besef dat ze haar kamer niet mag verlaten en dat ze de frisse lucht niet kan opsnuiven. Je houd je hart vast als ze op een gegeven moment toch haar kamer uitrent. De schrijfstijl is eenvoudig en snel waardoor je meteen in het verhaal zit en je volledig meeleeft. Korte hoofdstukken, soms van slechts één zin of als email of tekening, voorzien van korte titels in een grote leesletter maken het boek heel toegankelijk.

Alles wat lief is, is een aanrader voor wie graag Young adult boeken leest en een heel bijzonder debuut.

Conny Schelvis

Femke Schelvis (13) :
Dit is het eerste van dit soort boeken dat ik gelezen heb en ik vind het een mooi boek. Het leest lekker en dat komt denk ik doordat het zulke korte hoofdstukken heeft. Ook is het taalgebruik eenvoudig, zodat jongere lezers het goed kunnen volgen.
Ook is het leuk dat de schrijfster e-mails, tekeningen en andere dingen in het boek heeft verwerkt, waardoor het voor mij leuker lezen was. Ik vind dat de schrijfster een heel boeiend boek heeft geschreven, terwijl Madeline maar in een heel klein wereldje leeft en je denkt dat ze dan niets beleeft en dat het dan wel saai zou worden, maar dat is het helemaal niet.

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!