Je leven overdenken op je geboortegrond

Retour Calypso – Matthijs Eijgelshoven – Ambo Anthos – 218 blz.

Retour CalypsoMatthijs Eijgelshoven (1975) groeide op in Noordhorn en woont met zijn vrouw en twee zoons in Weesp. Hij studeerde geschiedenis in Groningen, Bilbao en Brighton en werkt als docent Nederlands en Engels in Amsterdam. Retour Calypso is zijn debuut. Met deze titel verwijst Eijgelshoven naar het verhaal van Homerus over de nimf Calypso, die de held Odysseus zeven jaar op haar eiland hield. De bekende grot uit het verhaal is toegewezen aan het Maltese eiland Gozo, waar zich het verhaal van Suzy afspeelt.

Na tien jaar keert Suzy met tegenzin terug naar Gozo, het eiland waar ze opgroeide, om haar ernstig zieke vader te helpen. Hiermee komen ook de herinneringen boven die ze al die jaren zorgvuldig uit de weg is gegaan. Aan een jeugd op een zonovergoten eiland – overschaduwd door de afwezigheid van haar moeder – en aan een minnaar die meer vroeg dan zij kon geven.

De kern van Retour Calypso is Suzy’s heroverweging van het leven. Doordat ze terug is op haar geboortegrond, is ze gedwongen om nog eens goed te kijken naar haar jeugd. Is alles wel zo gegaan als zij zich herinnert? En is haar leven zoals ze het nu leeft wel wat ze echt wil? Ze moet in het reine zien te komen met zichzelf. Dit klinkt melancholisch, en dat is het ook. Suzy ontwikkelt op het eiland een beetje een zwarte kijk op haar verleden en deels daardoor op haar heden.

Een belangrijk element in alle overdenkingen is Suzy’s moeder. Deze had psychologische problemen, en schitterde af en toe van afwezigheid. Is ze dood of is ze vertrokken? Dit laat Eijgelshoven over aan de interpretatie van de lezer. Suzy heeft mooie herinneringen aan vroeger, maar ziet pas achteraf wat de geestestoestand van haar moeder heeft gedaan met haarzelf en haar vader.

Suzy lijkt bij vlagen een beetje de weg kwijt. En het is mij niet helemaal duidelijk welke weg ze uiteindelijk heeft gevonden. Is ze tevreden met haar leven met haar man Victor? Of slaat ze terug op het vast land een hele nieuwe weg in? Eijgelshoven is goed in het weglaten van informatie. De lezer mag zelf de details invullen.

Ik heb zelf – vanwege de titel – een link gemaakt met het klassieke Griekse verhaal van Odysseus, die jarenlang bij de nimf Calypso heeft gewoond, maar toch blijft verlangen naar zijn verleden, met zijn vrouw en kinderen. Je kunt nog zoveel liefde en genegenheid ontvangen in je nieuwe leven, maar soms wil je gewoon terug naar het idyllische van vroeger. Geen idee of mijn interpretatie klopt, dat zullen we aan de schrijver moeten vragen.

Heb jij het boek gelezen en zie je alles helemaal anders? Laat het vooral hieronder weten in een reactie!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!