Je leven overdenken op je geboortegrond

Retour Calypso – Matthijs Eijgelshoven – Ambo Anthos – 218 blz.

Retour CalypsoMatthijs Eijgelshoven (1975) groeide op in Noordhorn en woont met zijn vrouw en twee zoons in Weesp. Hij studeerde geschiedenis in Groningen, Bilbao en Brighton en werkt als docent Nederlands en Engels in Amsterdam. Retour Calypso is zijn debuut. Met deze titel verwijst Eijgelshoven naar het verhaal van Homerus over de nimf Calypso, die de held Odysseus zeven jaar op haar eiland hield. De bekende grot uit het verhaal is toegewezen aan het Maltese eiland Gozo, waar zich het verhaal van Suzy afspeelt.

Na tien jaar keert Suzy met tegenzin terug naar Gozo, het eiland waar ze opgroeide, om haar ernstig zieke vader te helpen. Hiermee komen ook de herinneringen boven die ze al die jaren zorgvuldig uit de weg is gegaan. Aan een jeugd op een zonovergoten eiland – overschaduwd door de afwezigheid van haar moeder – en aan een minnaar die meer vroeg dan zij kon geven.

De kern van Retour Calypso is Suzy’s heroverweging van het leven. Doordat ze terug is op haar geboortegrond, is ze gedwongen om nog eens goed te kijken naar haar jeugd. Is alles wel zo gegaan als zij zich herinnert? En is haar leven zoals ze het nu leeft wel wat ze echt wil? Ze moet in het reine zien te komen met zichzelf. Dit klinkt melancholisch, en dat is het ook. Suzy ontwikkelt op het eiland een beetje een zwarte kijk op haar verleden en deels daardoor op haar heden.

Een belangrijk element in alle overdenkingen is Suzy’s moeder. Deze had psychologische problemen, en schitterde af en toe van afwezigheid. Is ze dood of is ze vertrokken? Dit laat Eijgelshoven over aan de interpretatie van de lezer. Suzy heeft mooie herinneringen aan vroeger, maar ziet pas achteraf wat de geestestoestand van haar moeder heeft gedaan met haarzelf en haar vader.

Suzy lijkt bij vlagen een beetje de weg kwijt. En het is mij niet helemaal duidelijk welke weg ze uiteindelijk heeft gevonden. Is ze tevreden met haar leven met haar man Victor? Of slaat ze terug op het vast land een hele nieuwe weg in? Eijgelshoven is goed in het weglaten van informatie. De lezer mag zelf de details invullen.

Ik heb zelf – vanwege de titel – een link gemaakt met het klassieke Griekse verhaal van Odysseus, die jarenlang bij de nimf Calypso heeft gewoond, maar toch blijft verlangen naar zijn verleden, met zijn vrouw en kinderen. Je kunt nog zoveel liefde en genegenheid ontvangen in je nieuwe leven, maar soms wil je gewoon terug naar het idyllische van vroeger. Geen idee of mijn interpretatie klopt, dat zullen we aan de schrijver moeten vragen.

Heb jij het boek gelezen en zie je alles helemaal anders? Laat het vooral hieronder weten in een reactie!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!