Licht als energiebron en medicijn

Licht – Gemma Veenhuizen – Atlas Contact – 342 blz.

Dat licht van levensbelang is, weet iedereen – zonder zonlicht zou er überhaupt geen leven mogelijk zijn. Maar dat licht zo’n allesomvattende invloed heeft op ons menselijk welzijn, is voor veel mensen misschien minder bekend.

We weten dat zonlicht ons humeur verbetert, dat we er en kleurtje van krijgen, dat zonnestralen tegelijkertijd ook schadelijk kunnen zijn als we er verkeerd gebruik van maken, en dat zonnestralen lekker warm aanvoelen. Maar wat doet (zon)licht nog meer, wat voor invloed heeft licht op ons lichaam en op onze geest? In Licht doet Gemma Veenhuizen daar uitgebreid verslag van. Ze bestudeerde het fenomeen, en sprak met deskundigen van over de hele wereld, en verzamelde zo een schat aan informatie over wat licht met ons doet.

Om de boel overzichtelijk te houden heeft Venhuizen het boek onderverdeeld in twaalf hoofdstukken, te weten de twaalf maanden van het jaar. Iedere maand behandelt ze een specifiek onderwerp. Dit is een uiterst slimme zet, want zo hoef je het boek niet per se van voren naar achteren te lezen, en kun je ook lezen op onderwerp. Er komen interessante feiten naar voren, zoals: “We hebben in ons onderzoek gekeken naar het meest effectieve moment van ingrijpen bij mensen met een milde winterdepressie. Die hebben we in twee groepen verdeeld: de ene kreeg la bij de milde klachten lichttherapie, de andere groep werd pas behandeld bij een ernstige depressie. En wat bleek? Als je de groep met milde klachten tijdig licht geeft, blijkt de winterdepressie in principe de gehele winter weg te blijven.” en “Uit een Nederlands onderzoek, uitgevoerd in 2006, blijkt dat 27 procent van de volwassenen met ADHD ook lijdt aan winterdepressieve klachten.”

Venhuizen behandelt de invloed van licht op onze nachtrust, hoe licht (of het gebrek eraan) onze gezondheid kan maken of breken, hoe licht onze prestaties kan beïnvloeden, wat licht met ons brein doet, en met onze ogen, en hoe licht onze creativiteit kan stimuleren. De laatste maand van het jaar heeft ze gereserveerd voor licht en religie. Venhuizen gelooft zelf niet in wat gelovige mensen het ‘goddelijk licht’ noemen, en ze behandelt in haar boek alleen de werking en de invloed van zon- en lamplicht, maar ze neemt het wel serieus dat mensen het fenomeen ‘licht’ kunnen ervaren als iets mysterieus, bovenaards of goddelijks. In het twaalfde hoofdstuk gaat ze daarop in, ook over wat kaarslicht voor mensen in spirituele of religieuze zin kan betekenen.

Dit boek is zo compleet dat je, in ieder geval als leek, niet het idee hebt dat Venhuizen ook maar het kleinste aspect heeft overgeslagen. Iedere pagina staat bomvol informatie, maar dat is allemaal zo toegankelijk opgeschreven, dat je niet het gevoel hebt dat je alleen maar overspoeld wordt met weetjes en feitjes. Misschien komt dat ook omdat Venhuizen tussen de bedrijven de boel verluchtigt met persoonlijke anekdotes, die het boek de nodige lichtheid geven.

Wat mij betreft is dit een boek om regelmatig te raadplegen, en dus een boek om standaard op de plank te hebben staan. Voor iedereen die geïnteresseerd is in wat licht voor betekenis heeft voor ons bestaan, en hoe licht ons humeur, onze mentale vermogens en onze gezondheid kan beïnvloeden, is dit boek een absolute must.

Tiny Fisscher

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!