Lief meisje met alleen maar goede bedoelingen

Het Alfabet van Candice Phee – Barry Jonsberg – Vertaling: Annelies Jorna – Lemniscaat – 147 blz.

Barry Jonsberg (1951) is in Engeland geboren, maar verhuisde in 1999 naar Australië. Hij heeft Engels en psychologie gestudeerd en heeft daarin les gegeven. In 2004 verscheen zijn eerste boek, The Whole Business with Kiffo and the Pitbull. Sindsdien heeft Jonsberg een aantal nominaties en prijzen op zijn naam gezet voor zijn werk in de kinderliteratuur.

In Het Alfabet van Candice Phee wil de twaalfjarige Candice Phee het leven voor iedereen mooier maken. Jammer genoeg is ze niet bepaald de meest tactvolle persoon – en heeft ze dat niet door. Candice is veel te eerlijk en te direct om in een gewone maatschappij te functioneren. Maar daar laat ze zich niet door tegenhouden.

Van school heeft ze de opdracht gekregen om zichzelf te beschrijven aan de hand van een alfabet. Candice zou Candice niet zijn als ze daar niet een eigen draai aan geeft: zij levert geen A4’tje in, maar een volledig boek, waar wij van kunnen genieten. En zo komen we alles te weten over de familieruzie met rijke oom Brian, hoe Douglas Benson uit een andere dimensie is gekomen (en daar weer naar terug wil), wat er jaren geleden met Candices zusje gebeurde en hoe Aardvark-Vis waarschijnlijk denkt dat Candice God is. En ondertussen gaat Candice door met haar streven: gelukkig worden.

Onze meningen:

Felice: Het verhaal is vrij braaf en op zichzelf niet enorm spannend, de auteur Barry Jonsberg neemt je mee in het leven van Candice. Zij is een lief meisje, maar wel een lief meisje dat net even anders is dan anderen. Ze is altijd eerlijk (en dat levert soms hilarische situaties op). Maar alles wat ze doet, doet ze altijd met de beste bedoelingen. Ze moest gewoon haar verhaal even kwijt. En dat heeft de schrijver goed gedaan. Je leest het echt vanuit Candice, het voelt persoonlijk. Ze geeft zich bloot aan de lezer, en kunt je bij het lezen best geloven dat een meisje zoals zij echt bestaat.

Conny: Zo af en toe kom je een kinderboek tegen wat je bij blijft en waarvan de hoofdfiguur een plekje in je hart krijgt. Door haar eerlijkheid en humor, een vleugje sarcasme, wat ze waarschijnlijk onbewust heeft en zelf niet eens weet, is Candice een meisje wat recht uit haar hart handelt en spreekt. De schrijver heeft een levensecht meisje neergezet dat haar gewone leventje onder de loep neemt en ons daarin toelaat. Het boek is een verademing naast alle andere snelle actie- en spannende boeken en hopelijk zullen veel kinderen dit mooie boek ontdekken.

Conny Schelvis en Felice Beekhuis

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!